Odbor direktora ACG smjenjuje načelnika službe bezbjednosti aerodroma Tivat i nudi mu nižu poziciju u firmi ili otkaz

Agencija za civilno vazduhoplovstvo naložila menadžmentu ACG da hitno, poveća broj adekvatno obučenog i sertifikovanog KD osoblja na tivatskom aerodromu

17711 pregleda 17 komentar(a)
ACV naložila povećanje broja kontrola: Tivatski aerodrom, Foto: Sinisa Lukovic
ACV naložila povećanje broja kontrola: Tivatski aerodrom, Foto: Sinisa Lukovic

Menadžment Aerodroma Crne Gore (ACG) odlučio je da u špicu turističke sezone, bez ikakvog opravdanja, smijeni višegodišnjeg načelnika službe bezbjednosti aerodroma Tivat Boška Lukovića i da na njegovo mjesto dovede dosadašnjeg KD kontrolora sa Aerodroma Podgorica Ivana Medenicu koji je u međuvremenu završio sedmodnevni online kurs o radu aerodromske službe bezbjednosti, organizovan u Hong Kongu, saznaju “Vijesti”.

„Vijesti“ su imale uvid u dopis koji je menadžment ACG uputio Lukoviću, odnosno „ponudu za zaključivanje aneksa ugovora o radu i razlozima za zaključivanje ugovora o radu koji se odnosi na raspoređivanje na drugi odgovarajući posao zbog potreba procesa i organizacije rada“ od 15. jula.

U dokumentu piše da menadžment nudi Lukoviću aneks ugovora o radu kojim bi sa mjesta šefa službe bezbjednosti bio premješten na radno mjesto „stručni saradnik u službi bezbjednosti“ koje je sada upražnjeno. Navode da postoji potreba za popunjavanjem ovog radnog mjesta i Lukoviću daju rok od osam dana da se izjasni o ponudi da pređe na nižu poziciju sa nižom platom.

„Ako zaposleni odbije da zaključi aneks ugovora o radu, poslodavac može da otkaže ugovor o radu bez vođenja disciplinskog postupka utvrđivanja odgovornosti“, piše u dokumentu u kome se ne navodi razlog zašto menadžmet ACG smjenjuje Lukovića.

On, kako „Vijesti“ sazanju, nema nikakav propust u radu, niti su nadleženi inspekcijski organi iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) koji redovno i višestruko provjeravaju rad službe bezbjednosti, ikada imali ozbiljniju zamjerku na njen rad.

Iz Odbora direktora “Vijestima” nijesu odgovorili zašto u sred sezone smjenjuju Lukovića i na njegovo mjesto dovode čovjeka iz Podgorice koji ne poznaje tivatski aepodrom i njegove karakteristike od značaja za održavanje bezbjednosnog nivoa vazduhoplovnih operacija.

Luković važi za profesionalca u svom poslu koji ne pravi kompromise sa strogim međunarodnim i nacionalnim pravilima bezbjednosti u vazdušnim lukama, te je zbog toga, kako saznajemo, više puta proteklih mjeseci javno upozoravao aktuelni menadžment ACG na propuste i probleme koje njihova praksa vođenja kompanije stvara Službi bezbjednosti. To pogotovo kada je u pitanju nepravovremeno angažovanje, obuka i sertifikacija adekvatne sezonske radne snage u KD timovina (kontrolorima na rentgen i drugim aparatima koji pregledaju putnike i njihov prtljag prije ukrcaja u avione). Zbog toga tivatski aerodrom u sred sezone, radi sa samo jednom raspoloživom linijom KD kontrole na kojoj se u dvije smjene, smjenjuje ukupno 10 raspoloživih i sertifikovanih KD kontrolora, umjesto sa tri linije kako je to ranijih godina u špicu sezone bio slučaj. Na nedovoljan broj KD osoblja na aerodromu Tivat prekjuče je menadžment ACG upozorila i ACV čiji je inspektor za bezbjednost izvršio audit na aerodromu i naložio menadžmentu da hitno, poveća broj adekvatno obučenog i sertifikovanog KD osoblja.

Zbog nedostatka osoblja, prije nekoliko dana je umalo došlo i do značajnih kašnjenja aviona u odlasku sa aerodroma Tivat pa je rukovodstvo Službe bezbjednosti, uključujući i Lukovića, moralo da „uskače“ na liniju KD kontrole da ne bi došlo do zastoja.

Niko iz Odbora direktora ACG koji čine predsjednik Nebojša Đoković (DF), Ognjen Jovović (DF), Boro Todorović (PzP), Branko Vuković (Demokrate) i Eldin Dobadžić (URA) nema nikakve stručne veze sa vazdušnim saobraćajem, ali su oni ovaj izuzetno bitan potez koji može dovesti do brojnih problema u radu aerodroma Tivat, čak i do njegovog zatvaranja od strane ACV povukli iza leđa novom izvršnom direktoru ACG vazduhoplovnom stručnjaku iz Makedonije Goranu Jadreovskom. On je prije nekoliko dana formalno preuzeo dužnost, a odbor direktora mu je prethodno napravio niz problema sa lošom pripremom sezone, nedovoljnim brojem radbnika i smjenama nekih od ključnih dosadašnjih rukovodilaca stručnih službi poput Lukovića, koji su iz ugla novog menadžmenta politički nepoželjni.

Luković je na mjesto načelnika došao za vrijeme dok su ACG-om upravljao SD ali on, kako saznajemo, nikada nije zvanično bio član SD-a i prije toga je skoro 30 godina radio na aerodromu. Zahvaljući Lukoviću, ACG je prije nekoliko godina ispunio stroge uslove za “one stop security” regulatorni okvir EU kada je bezbjednost aerodroma i putnika u vazdušnom saobraćaju u pitanju koji prepoznaje da je Crna Gora jedna od malobrojnih zemalja čiji su standardi bezbjednosti na aerodromima na nivou regulativa EU

Luković je i najzaslužniji za to što je Služba bezbjednosti tivatskog aerodroma ispunila i stroge kriterijume izraelskih bezbjedonosnih službi kada je u pitanju bezbjednost izraelskih aviona i njihovih putnika koji su svuda u svijetu, izloženi najvećem riziku od potencijalnih terorističkih napada i drugih vidova ugrožavanja bezbjednosti. Luković i njegovi najbliži saradnici su zbog odlične saradnje sa Izraelcima bili gosti na višednevnom trenig programu izraelske tajne službe Mosad u Tel Avivu.

Brojna pitanja bez odgovora

”Vijesti” nijesu od menadžmenta ACG dobile odgovor zbog čega su rukovodiocima službi bezbjednosti na oba aerodroma naložili da službena vozila koja bi po prirodi posla koji obavljaju, morali da imaju na raspolaganju 24 sata dnevno da nakon redovnog radnog vremena parkiraju na službenim parkinzima.

Bez odgovora je ostalo pitanje mogu li da potvrde ili demantuju informaciju da su imenovali novog načelnika Službe bezbjednosti aerodroma Podgorica Vasilija Šćekića koji je online kurs organizovan u Hong Kongu i koji u svom dosijeu kontrolora gdje je do sad radio ima ozbiljan stručni i službeni propust jer je svojevremeno, napravio težak bezbjednosni prekršaj, protivno svim pravilima i procedurama, postupajući sa municijom i putnikom u čijem je prtljagu taj metak pronađen.

Bonus video: