Uginulo 9.000 kokošaka u Berima

Zbog kvara na instalacijama, na farmi “Agromont” u Martinićima prije deset dana takođe se desio pomor kokošaka

10522 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Na farmi “ŽČ” u Berima, u Podgorici, prije tri dana je zbog nestanka struje i nemogućnosti da rade ventilatori za rashlađivanje uginulo devet hiljada kokošaka.

Kako je kazala vlasnica firme Željka Čelebić struja je nestala jer je pregorio podzemni kabl u blizini farme, a zbog toga nije mogao da radi ni agregat.

“Nije pomoglo ni što imam agregat, jer je isti spojen na kabl, pa samim tim nije mogao da se upali”, kazala je Čelebić.

Ona je rekla da je električar brzo došao, ali da jednostavno nije bilo pomoći, kokoškama je bilo prevruće i većina je uginula.

“Nisu mogli da rade ovi veliki ventilatori, koji rashlađuju hangar u kojem su kokoške”, navela je ona.

Čelebićeva je kazala da je farmu otvorila prije 15 godina, da je počela sa jatom od 200 kokošaka.

“Kupili smo zemlju, napravili ova dva hangara. Za sve ove godine nismo imali nikakvu podršku države. Šteta je 50.000 hiljada eura”, kazala je Čelebićeva.

Uginule kokoške, kako je pojasnila, nakon dolaska službenika Veterinarske inspekcije, zakopali su, a pomoć joj je prvi ponudio vlasnik firme “Agromont” iz Martinića Božo Jokić.

“Veterinarska inspekcija je izlazila na teren, uradili su zapisnik, po njihovom nalogu smo kokoške zakopali. Jokić mi je ponudio pomoć, iako su i njemu nedavno kokoške uginule zbog nestanka struje”.

Kako je istakla, baviti se poljoprivredom je veoma teško, pogotovo je to sada u vrijeme krize zbog korone izraženo.

“Poskupjela je hrana, a cijena jaja godinama je ista. Plasiramo proizvode bez problema, ali teže ide naplata”, kaže Čelebić.

Zbog kvara na instalacijama, na farmi “Agromont” u Martinićima prije deset dana takođe je došlo do uginuća kokošaka.

Iz Ministarstva poljoprivrede tada su naveli da je uginulo preko 200.000 kokošaka, međutim vlasnik farme Jokić je poslije toga naveo da je stradalo 40.000 kokošaka.

Bonus video: