Zemlje da ubrzaju proces vakcinacije

ECDC procijenio da će delta soj do kraja avgusta činiti 90 odsto svih slučajeva koronavirusa

9245 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) procijenio je da će do kraja avgusta delta soj da čini 90 odsto svih infekcija koronavirusom na području Evropske unije, zbog čega su zemljama preporučili da ubrzaju programe vakcinacije.

ECDC i Evropska agencija za ljekove (EMA) pozvali su građane EU da se vakcinišu i pridržavaju preporučenog broja doza i istakli da se nova, delta varijanta, brzo širi Evropom i može ozbiljno da ugrozi dosadašnje napore u kontroli pandemije.

“Dostupni dokazi upućuju na to da je ova varijanta 40 odsto do 60 odsto zaraznija od varijante Alpha (B.1.1.7), prvobitne zabrinjavajuće varijante koronavirusa na području EU. Pored toga, delta varijanta može biti povezana sa većim rizikom od hospitalizacije”, saopštila je EMA.

Iz te institucije naglasili su da preliminarni rezultati upućuju na to da je potrebno primijeniti obje doze vakcina protiv kovida-19, koje se daju u dvije doze (proizvođača Fajzer/Bajontek, Moderna ili Astra Zeneka) kako bi se postigla odgovarajuća zaštita protiv delta varijante.

“Rizik od razvoja teškog oblika kovida-19 i fatalnih ishoda veći je kod starijih osoba ili osoba sa hroničnim bolestima, čime se naglašava potreba za potpunim sprovođenjem vakcinacije u ovim grupama. Međutim, prema informacijama kojima raspolaže ECDC, u EU/Evropskom ekonomskom prostoru trenutno postoji deset zemalja u kojima gotovo 30 odsto ili više osoba starijih od 80 godina još nije u potpunosti vakcinisano”, saopšteno je iz EMA.

Preporučeno je da se u pojedinim zemljama radi na povećanju nivoa vakcinisanih među zdravstvenim radnicima i osobljem kako zdravstvenih, tako i ustanova socijalne zaštite.

“EMA i ECDC podstiču zdravstvene radnike i medicinsko osoblje da se što prije vakcinišu kako bi zaštitili sebe, svoje porodice, saradnike i osobe o kojima brinu. Kako bi odgovorile na ove potrebe i povećale nivo vakcinisanosti, zemlje će možda morati da prilagode svoje kampanje vakcinacije, na primjer u pogledu vremenskog razmaka između dvije doze vakcine, na osnovu epidemiološke situacije, pojave novih varijanti koronavirusa, te novih podataka o efikasnosti vakcina protiv varijanti koronavirusa”, kazali su.

Iz EMA su istakli da ni oni, niti ECDC trenutno nemaju ovlašćenje da daju konačne preporuke o primjeni dvije različite vakcine, u okviru prve i druge doze.

Međutim, saopšteno je da je ovo moguće, budući da su stručnjaci odgovorni za sprovođenje nacionalnih kampanja vakcinacije u više od polovine država članica EU odlučili da je to ostvarljivo s obzirom na epidemiološku situaciju u njihovim zemljama. Tako je u pojedinim zemljama omogućeno da osobe kao drugu dozu prime neku od mRNA vakcina nakon što su primile adenovirusnu, vektorsku vakcinu kao što je Astra Zeneka.

Iz EMA su podsjetili da je “miješanje vakcina” u prošlosti primjenjivano i za neke druge vakcine i da preliminarni podaci u Španiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji upućuju da je to bezbjedno i da se stvara zadovoljavajući imunološki odgovor.

U ovoj instituciji tvrde da je još rano odrediti da li će i kada da bude potrebna dodatna doza vakcine za one koji su kompletno vakcinisani, budući da trenutno nema dovoljno podataka iz nacionalnih kampanja imunizacije i kliničkih ispitivanja na osnovu kojih bi se zaključilo koliko dugo će trajati zaštita.

Iz EMA su naglasili da mjere kao što su nošenje zaštitnih maski i socijalna distanca moraju da ostanu na nivou dovoljnom da se uspori prenos delta varijante, kako bi se izbjegao ponovni porast slučajeva zaraze praćen povećanjem broja hospitalizacija i fatalnih slučajeva...

Bonus video: