Borovinić Bojović: Razbijamo monopol, prijetnje su uzaludne

"Umjesto npr. samo nekoliko, moći će da biraju između, kako očekujemo, više desetina privatnih ustanova, onda kad javni zdravstveni sistem nije u prilici da reaguje u propisanom roku", rekla je ona.

15685 pregleda 144 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ocijenila je danas da se "monopol u zdravstvenom sistemu "na sreću države i građana razbija" i poručila da će se ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključivati samo na osnovu javnog poziva.

"Bez obzira na to što se u Odluci o mreži zdravstvenih ustanova koju je usvojila Vlada Crne Gore nije pomenula nijedna privatna zdravstvena ustanova, danas se Ministarstvo zdravlja i cijela Vlada prozivaju kroz plaćene objave. Monopol se, na sreću države i građana - razbija. Ugovori s privatnicima sklapaće se samo na osnovu javnog poziva. Najbolji će dobijati posao. Prijetnje su uzaludne, one me ne mogu uplašiti. Naprotiv, dodatno motivišu i dokazuju da smo na pravom putu da sačuvamo i javno zdravlje i javni zdravstveni sistem, naravno, u saradnji sa privatnicima koji ne traže veze već su spremni da se takmiče na tržištu i da se izbore za svoje mjesto", saopštila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je suština odluke Vlade bila da građanima, "umjesto dosadašnje nekolicine privatnika", na raspolaganju bude mnogo više njih.

"Umjesto npr. samo nekoliko, moći će da biraju između, kako očekujemo, više desetina privatnih ustanova, onda kad javni zdravstveni sistem nije u prilici da reaguje u propisanom roku", rekla je ona.

Borovinić Bojović je kazala da je njihov cilj unapređenje javnog zdravstva i smanjenje listi čekanja, a ne njihovo gomilanje i stvaranje gužvi da bi "javni zdravstveni sistem omalovažili, a predane i posvećenje ljekare i svo ostalo medicinsko osoblje predstavili kao nesposobne".

" Kao ministarka zdravlja, ali, na prvom mjestu kao ljekar ponosim se svojim kolegama. U isto vrijeme, svim privatnicima, posebno onima koji do sada nijesu imali priliku, a koji rade po tržišnim pravilima, pružamo ruku da bismo zdravstveni sistem Crne Gore konačno podigli na viši nivo. Oni koji su do sad jedini bili povlašćeni imaju mogućnost da ostanu u sistemu – ako to žele", saopštila je ona.

Bonus video: