"Bijeli Pavle": Smijeniti direktoricu gimnazije zbog zastrašivanja maturanata policijom

“Podrška protjeranom ćiriličnom pismu iz danilovgradske opštine, od strane maturanata, u svakom elementu korespondira sa programskim načelima našeg Udruženja, da je ćirilica jedan od temelja naše duhovnosti, pismenosti, kulture i tradicije"
149 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Danilovgrad transparent, Foto: Instagram
Gimnazija Danilovgrad transparent, Foto: Instagram
Ažurirano: 16.11.2017. 16:30h

Iz Udruženja građana i poštovalaca Bjelopavlića - Bijeli Pavle poručili su ministru prosvjete Damiru Šehoviću da im “u skladu sa elementarnim civilizacijskim običajima komunikacije”, pismeno odgovore na dopis od 6. novembra, kojim su od njega tražili da smijeni direktorku Gimnazije Petar I Petrović Njegoš, Natašu Latković.

U novom dopisu ponovili su da su smjenu Latkovićeve tražili “zbog poziva policiji, da u okviru prostora škole zastrašuje maturante i druge učenike radi njihovog simpatičnog i intelektualnog performansa podrške ćirilici”.

“Podrška protjeranom ćiriličnom pismu iz danilovgradske opštine, od strane maturanata, u svakom elementu korespondira sa programskim načelima našeg Udruženja, da je ćirilica jedan od temelja naše duhovnosti, pismenosti, kulture i tradicije. Ćutanje i izbjegavanje vašeg saopštenja medijima ili dostavljanje nama odgovora na naš dopis, je Vaš odnos koji ne želimo da komentarišemo. Međutim, izbjegavanje našeg predloga za dijalog, koji je duša mišljenja i ignorisanje komunikacije sa našim Udruženjem, uvjereni smo, govori o odnosu institucija sistema i njihovih čelnika prema građanima, u ovom slučaju odnosu prema građanima Danilovgrada i Bjelopavlića”, piše u dopisu koji potpisuje predsjednik Upravnog odbora tog udruženja, mr Ognjen Jovović.

“Da kažemo iskreno, očekivali smo uvažavanje koje zaslužuje svaki građanin ove države, pa makar i neki nemušti, neargumentovani, protokolarni, formalni odgovor... Udruženje Bjelopavlića je čvrsto uvjereno da gospođa Nataša Latković, sadašnja direktorka Gimnazije, može uspješno obavljati na primjer, dužnost vođe neke policijske patrole (naravno bez namjere da budemo neljubazni), ali nema više ni trunke autoriteta niti digniteta, da bude na čelu škole koja nosi ime Svetog Petra Cetinjskog. Ona je svoj autoritet i dignitet sama 'prokockala' i unizila, pozivanjem policije na prostor škole, zbog svoje sujete, straha ili političkog sluganstva, preko čega Bjelopavlići ne mogu preći i što joj ne mogu oprostiti”, napisao je Jovović.

On je Šehovića pitao da li će Latković, u daljem radu, imati “kako se nekada govorilo u ovoj sredini” njegovu “bezrezervnu podršku za sve što čini i kako čini”.

“Zbog toga plediramo da nam ipak odgovorite:

-Kakav je vaš odnos i odnos institucije na čijem ste čelu, prema performansu maturanata za Dan škole u prisustvu najviših danilovgradskih zvaničnika?

-Kakav je vaš odnos prema drastičnom progonu ćirilice iz zvanične upotrebe u danilovgradskoj opštini?

-Zašto se na prostoru Bjelopavlića i Danilovgrada, u pogledu ravnopravne upotrebe ćirilice, u zvaničnoj komunikaciji i korespodenciji državnih i opštinskih organa, ne poštuju načela Ustava Crne Gore?”, piše u dopisu Šehoviću.

Bonus video: