Pored osam miliona bespovratne pomoći, EU kroz 18 projekata donirala dva miliona eura

Glavna pregovaračica Crne Gore sa EU kazala da je Bijelo Polje primjer proaktivnog grada koji svojom vizijom i projektima na najbolji način dokazuje da proces pristupanja EU ima svoje konkretne benefite

6057 pregleda 3 komentar(a)
Kordić i Smolović, Foto: Jadrnaka Ćetković
Kordić i Smolović, Foto: Jadrnaka Ćetković

Bijelo Polje je primjer proaktivnog grada koji svojom vizijom i projektima na najbolji način dokazuje da proces pristupanja EU ima svoje konkretne benefite, kazala glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić.

Ona je tokom radne posjete Bijelom Polju obišla Dom za stare.

Kordić je kazala da je konkretan primjer materijalizacije entuzijazma ljudi iz Bijelog Polja i projekat Prvi Telecare servis socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori, koji realizuju Dom starih Bijelo Polje uz finansijsku podršku EU.

Ona je istakla da je Bijelo Polje primjer proaktivnog grada koji svojom vizijom i projektima na najbolji način dokazuje da proces pristupanja EU ima svoje konkretne benefite.

"Projekat Prvi Telecare servis socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori je primjer kako kroz angažovanje entuzijazista i javnih ustanova, a uz pomoć sredstava iz EU fondova, obezbjeđujemo bolji kvalitet života određnoj kategoriji građana", navela je Kordić, prilikom obilaska Dnevnog boravka za stare.

Predsjednik Opštine Petar Smolović pojasnio je da je pored više od osam milione eura pomoći Evropske unije Bijelom Polju, kroz programe prekogranične saradnje, u zadnjih deset godina, završeno smo 18 projekta, vrijednih više od dva miliona eura.

"Razgovarali smo i kako unaprijediti i proširiti tu saradnju, kroz uključivanje što više institucija i NVO sektora u cilju da građani osjete konkretne benefite od procesa pridruživanja", rekao je Smolović.

Socijalni radnik Doma za stare Mirko Vuković kazao je da je projekat Prvi Telecare servis socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori prvi i u regionu.

"Projekat ima za cilj brigu o starim na daljinu, putem savremenih telekomunikacionih sredstava, kako bi se smanjila potreba odlaska u Dom starih ili bolnice. Uz to, kako bi se smanjili i troškovi smještaja i opterećenost navedenih ustanova, ali i prevenirala mogućnost dolaska u kontakt korisnika sa zaraženim osobama. Takođe, cilj projekta je i poboljšanje lokalnih usluga socijalne zaštite na širem području opštine Bijelo Polje, ali i deinstitucionalizacija straih lica", kazao je Vuković.

On je dodao da je u projekat uključeno 25 starijih osoba o kojima brinu doktor, psiholog, medicisnka sestra i gerontodomaćica, koji su 24 sata dostupni svim korisnicima a koji dva puta mjesečno obilaze pacijente.

Bonus video: