RADULOVIĆ RAZGOVARALA SA PREDSTAVNICAMA SIGURNE ŽENSKE KUĆE

KCCG: Unaprijeđene procedure prijema žrtava porodičnog i seksualnog nasilja

"Žrtvama koje su prijavile porodično nasilje biće omogućen što diskretniji pregled uprkos prostornim i drugim ograničenjima u Urgentnom centru u kom su svi pacijenti hitni slučajevi"

8417 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Klinički centar Crne Gore (KCCG) unaprijediće proceduru prijema i pregleda žrtava porodičnog i seksualnog nasilja, dogovoreno je na sastanku direktorice KCCG Ljiljane Radulović sa predstavnicama Sigurne ženske kuće (SŽK).

Kako je saopšteno iz KCCG, na sastanku je napomenuto da višedecenijski problem ne može da bude riješen preko noći.

"Žrtvama koje su prijavile porodično nasilje biće omogućen što diskretniji pregled uprkos prostornim i drugim ograničenjima u Urgentnom centru u kom su svi pacijenti hitni slučajevi. Ipak, ovo je važno imajući na umu da žrtve porodičnog nasilja, osim fizičkog, često trpe i psihičko nasilje i, nažalost, uz to nose neopravdani teret stigme koja je i dalje svojstvena našem društvu", navodi se u saopštenju KCCG.

Osim toga, ubuduće će prijemi pacijenatkinja koje prijave da su žrtve seksualnog nasilja biti organizovani direktno na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, a ne, kao do sada, preko Urgentnog centra.

"Na ovaj način će se u cjelosti osigurati da razgovor pacijentkinje i ljekara ostane povjerljiv. Da bi se procesi odvijali što efikasnije, direktorica KCCG je odredila i kontakt osobe koje će biti nadležne za komunikaciju sa Sigurnom ženskom kućom", saopšteno je iz KCCG.

Dodaju da su predstavnice SŽK podržale inicijativu i zahvalile na ekspresnom dogovoru i volji da se unaprijedi saradnja i pruži što bolja podrška žrtvama seksualnog i nasilja u porodici.