Počinje uređenje Njegoševog parka i izgradnja šetališta uz Moraču

Prva faza izgradnje šetališta, kako je saopšteno, podrazumijeva radove na potezu od Sastavaka do plaže Labud, ukupne dužine oko 400 metara

14803 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Podgorica.me
Foto: Podgorica.me

Kamen temeljac za izgradnju šetališta uz Moraču i uređenje Njegoševog parka postavljen je danas.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i izvršni direktor kompanije Bemax Miladin Mijajlović potpisali su danas ugovor o gradnji.

Vuković je kazao da su stanovnici Podgorice na ovaj projekat dugo čekali, te da će on izmijeniti lice centra grada.

"Nakon dugo godina obilježavamo početak radova na izgradnji prve faze šetališta uz rijeku Moraču i rekonstrukciji Njegoševog parka, na šta su građani ovog grada dugo čekali" kazao je Vuković.

Prva faza izgradnje šetališta podrazumijeva radove na potezu od Sastavaka do plaže Labud, ukupne dužine oko 400 metara. Širina staze je 2,40 metara sa tri proširenja u vidu malih trgova, mjesta za okupljanje i odmaranje, a do šetališta su predviđene četiri pristupne tačke (ispod mosta Blaža Jovanovića, iz Njegoševog parka sa pozicije gdje se nalazi česma, pravac Njegošev park – Viseći most i sa plaže Labud).

rekonstrukcija Glavni grad
foto: Podgorica.me

Ispred Službe glavnog gradskog arhitekte, Milena Latković istakla je da izabrano rješenje na najbolji način prikazuje vezu između grada i rijeke, a da će građanima i posjetiocima Podgorice izgradnjom šetališta biti obezbijeđen novi, jedinstveni prostor za odmor i rekreaciju.

Inženjerka pejzažne arhitekture preduzeća Zelenilo Snežana Laban, kazala je da je projektom pejzažnog uređenja predviđena revitalizacija Njegoševog parka sa akcentom na očuvanje njegovog identiteta.

"Njegošev park predstavlja prvu zelenu površinu u Podgorici. Tokom projektovanja prepoznata su dva glavna motiva u parku - Njegošev spomenik i fontana, kao i vrijedna vegetacija koja će biti sačuvana. U parku je planirana izgradnja paviljona odnosno ljetnjikovca, kao i amfiteatra sa pogledom na Moraču, te adaptacija fontane sa biojezerom. Osim toga planiran je parkovski mobilijar, kao što su parkovske klupe, ljuljaške za odrasle, korpe za otpatke, nova javna rasvjeta, novi hidrosistem i stolovi za stoni tenis", kazala je Laban.

Iz Glavnog grada je saopšteno da će biljni fond biti dopunjen novim spratom žbunja, perena i drugog ukrasnog bilja, uz rekonstrukciju hidrosistema. Parkovski mobilijar će biti zamijenjen sa 85 novih klupa i 60 korpi za otpatke i biće ugrađene i tri ljuljaške za odrasle.

Iz Glavnog grada je saopšteno da je kompanijaq “Bemax” finansijski podržala realizaciju projekta, kao i Erste banke koja će, kako su naveli, obezbijediti sredstva za kupovinu urbanog mobilijara.

Bonus video: