Učidoma ne radi, niko ne kaže zašto

Na platformi koja je kreirana kao podrška učenju od kuće nema lekcija u čijem snimanju je učestvovalo preko 100 nastavnika. Iz resora prosvjete nisu odgovorili šta je razlog

36581 pregleda 287 reakcija 63 komentar(a)
U kreiranju učestvovalo preko 100 nastavnika, Foto: Ministarstvo prosvjete
U kreiranju učestvovalo preko 100 nastavnika, Foto: Ministarstvo prosvjete

Video sadržaji #Učidoma, platforme koja je s početkom epidemije koronavirusa, kad je nastava iz učionica preseljena u domove đaka, kreirana kao podrška sistemu obrazovanja, nedostupni su, a iz Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta, nisu objasnili šta je razlog. Nezvanično, prekršena su autorska prava.

Kada korisnik pokuša da putem vebsajta www.ucidoma.me dođe do video lekcija, koje su objavljene na pripadajućem YouTube kanalu, dobija poruku da je korisnički nalog ukinut.

Na YouTube servisu, u dijelu tehničke podrške, navodi se da, ako je nalog ili kanal ukinut, korisnik možda neće moći da upotrebljava ili kreira drugi YouTube kanal, odnosno nalog, ili neće moći da bude vlasnik drugih kanala, odnosno naloga.

“U slučaju ukidanja kanala, vlasnik prima poruku elektronske pošte s objašnjenjem razloga ukidanja”, navodi se na YouTube sajtu.

Kao razlozi za ukidanje kanala ili naloga, pored ostalog, navodi se kršenje smjernica, odnosno uslova za pružanje usluga (uzastopno objavljivanje uvredljivih, uznemirujućih videozapisa ili komentara i/ili onih koji šire mržnju); gruba zloupotreba poput širenja neželjenog sadržaja ili pornografije...

YouTube nudi i mogućnost korisnicima da, ukoliko smatraju da je nalog ukinut greškom, upute žalbu...

Snimljene lekcije nijesu dostupne na zvaničnom vebsajtu platforme, ni na YouTube kanalu
Snimljene lekcije nijesu dostupne na zvaničnom vebsajtu platforme, ni na YouTube kanalufoto: ucidoma.me

“Vijesti” su resoru, na čijem je čelu Vesna Bratić, sredinom sedmice uputile pitanja u vezi s problemima u radu platforme.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nisu odgovorili zbog čega video materijali nisu dostupni na vebsajtu ucidoma.me i pripadajućem YouTube kanalu, nisu odgovorili i da li su uopšte i šta preduzeli da sadržaji budu ponovo dostupni - ukoliko je plan da se platforma i dalje koristi. Iz tog resora nisu odgovorili i da li eventualno postoje dogovorene finansijske obaveze prema nekom od učesnika u projektu i da li su te obaveze ispoštovane.

Epidemija koronavirusa u Crnoj Gori ozvaničena je sredinom marta prošle godine. Već krajem mjeseca iz resora prosvjete, na čijem je čelu tada bio Damir Šehović, najavili su da će učenicima osnovnih i srednjih škola na raspolaganju biti internet servis za učenje na daljinu, kako bi u vrijeme širenja koronavirusa imali “i zdravlje i znanje”.

Postavljen je vebsajt www.ucidoma.me, a lekcije u čijem je snimanju učestvovalo preko 100 predavača, emitovane su na televiziji i bile dostupne na Youtube kanalu “Uči doma”. Crnogorski đaci nastavu od kuće pratili su već od 23. marta.

Projekat #UčiDoma rezultat je saradnje tadašnjeg resora prosvjete i partnera, među kojima je “Amplitudo”. “Vijestima” su tada kazali da je “Amplitudo” za realizaciju ideje ustupio skoro sve firmine kapacitete - iskustvo, znanje i 70 zaposlenih.

Pored organizacije snimanja i produkcije, ta kompanija iz Podgorice uradila je i veb platformu, a u najavi je bila i izrada aplikacije... Iz “Amplituda” su resoru prosvjete predali sve naloge i, u tom smislu, ta kompanija nema odgovornost za objavljeni sadržaj.

Jedan od zaposlenih u “Amplitudu” Darko Ivanović rekao je tada da je lijepo biti dio istorije obrazovanja i učestvovati u njegovoj reformi.

“Žao nam je što su okolnosti bile ovakve, ali ovaj krizni period zapravo je i najbolji poligon za testiranje mogućnosti. Ali raduje jer smo pokazali da zajedno s raspoloženom državom i otvorenim mogućnostima možemo sve da uradimo in-house - iz crnogorske glave - za crnogorsku mladost”, poručio je tada on.

Iz Ministarstva prosvjete tada su govorili kako su zadovoljni kako je prihvaćen koncept, te da su ponosni i na nastavnike, od kojih je dobar dio, za potrebe snimanja, prvi put stao pred kameru.

Projekat #Učidoma ocjenjivan je kao jedan od najpozitivnijih primjera kako se kriza koristi kao prilika.

Bonus video: