Zamjenik kopnenih snaga SAD za Evropu: Crnogorski građani da budu ponosni na svoju vojsku

Posjeta je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, organizovana u cilju podrške razvoju kapaciteta i sposobnosti VCG kao nove članice NATO-a
59 pregleda 9 komentar(a)
Džon GRonski, Ilija Daković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Džon GRonski, Ilija Daković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 16.11.2017. 15:32h

Građani Crne Gore trebalo bi da budu ponosni na svoju Vojsku i njene kapacitete i sposobnosti, zamjenik komandanta kopnenih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu, Džon Gronski.

On boravi u posjeti Vojsci Crne Gore (VCG) gdje se sastao sa vršiocem dužnosti načelnika Generalštaba VCG, Ilijom Dakovićem.

Posjeta je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, organizovana u cilju podrške razvoju kapaciteta i sposobnosti VCG kao nove članice NATO-a.

Gronski je, kako se navodi, istakao da prvi put boravi u posjeti Crnoj Gori u svojstvu zamjenika američkih kopnenih snaga za Evropu, ali da je na prethodnoj dužnosti u Nacionalnoj gardi Pensilvanije upoznat sa Državnim partnerskim programom između SAD i Crne Gore.

On je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo povodom prezentovanih sposobnosti i kapaciteta crnogorske Vojske i zahvalio na doprinosu VCG aktivnostima Alijanse, posebno učešćem u misiji u Avganistanu.

Daković je zahvalio generalu Gronskom na podršci Oružanih snaga SAD crnogorskoj Vojsci na putu potpune vojne integracije u NATO, i istakao da će VCG nastaviti da pruža punu podršku interesima Alijanse.

„Mi smo na današnjem sastanku razmatrali dalje unapređenje saradnje u cilju jačanja naših kapaciteta i sposobnosti da, kao članica NATO-a, odgovorimo na sve eventualne izazove“, naglasio je Daković.

Nakon sastanka delegacija je obišla Centar za obuku i Pješadijski bataljon VCG u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Bonus video: