Rekonstrukcija centra Kolašina počela juče: Projekat vijeka rade nanovo

Rakočević najavila i rješavanje fekalne kanalizacije, a projekat je vrijednosti oko 300.000 eura

11400 pregleda 65 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Rekonstrukcija Ulice vojvode Mine i dijela Trga boraca u najužem centru Kolašina, počela je juče.

Kako je saopštila sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević, rekonstrukcijom će se riješti i problemi fekalne kanalizacije u centru grada.

“Nakon tog projekta, nastavićemo rješavanje fekalne kanalizacije i u drugim djelovima grada. Investiciona vrijednost projekta je oko 300.000 eura, a sredstva su u cjelosti obezbijeđena iz budžeta Opštine. Izvođač radova je podgorička firma Indel inženjering, a nadzor obavlja Arhinginženjering iz Bijelo Polja“, kazala je Rakočević.

Kako je najavila, u periodu izvođenja radova, tokom naredna dva mjeseca, na snazi će biti privremeni režim saobraćaja. Saobraćaj će se odvijati prema Projektu privremene regulacije saobraćaja koji je izradilo privredno društvo VL Inženjering doo iz Budve.

“Izvinjavamo se gostima i građanima Kolašina što će se navedeni radovi odvijati u vrijeme turističke sezone i molimo za razumijevanje, posebno imajući u vidu što je u pitanju objekat od opšteg interesa. Zbog klimatskih uslova i nemogućnosti gradnje u zimskom i kišnom periodu, te složene procedure izrade tehničke i tenderske dokumentacije, radovima se moglo pristupiti jedino u ovom periodu“, kaže sekretarka.

Organizatori Međunarodnog festivala alternativnog teatra Korifej, apelovali su na nadležne da se radovi na rekonstrukciji Ulice vojvode Mine i Trgu boraca završe prije početka festivala.

Korifej traje od 7. do 22. avgusta, pa je jasno da iz lokalne uprave nijesu imali sluha za njihove molbe.

S ulice, čija je rekonstrukcija počela, ulazi se u salu Centra za kulturu, gdje će biti igrane predstave. Zbog toga organizatori festivala smatraju da je neophodno obezbijediti nesmetan ulazak publike, te utovara i istovara scenografije i ostale opreme na tehnički ulaz.

Rekonstrukcija dijela centra grada realizuje se samo deceniju i po nakon što je ranije taj posao, navodno uspješno, završen. Veliku rekonstrukciju dva trga, ulica IV proleterske i Vojvode Mine prije 15-ak godina tadašnja vlast, koju su, kao i danas, činile Demokratska partija socijalista i Grupa birača, nazivala je projektom vijeka. Prema nepotpunim podacima koje su selektivno dijelili iz lokalne uprave, za to je potrošeno je 1,6 milona eura.

Tek 2013. godine Opština je izmirila obaveze prema izvođaču radova, bjelopoljskom preduzeću Perošević. Navodno, to preduzeće je jedan dio duga „oprostilo“. Međusobne obaveze između izvođača radova u gradskom centru i lokane uprave nikada nijesu bile transparentne.

Kaldrma postavljena u Ulici vojvode Mine ubrzo se pokazala kao neadekvatno rješenje, pa je nekoliko puta do sada na više mjesta “preslagana“. Ta ulica godinama je, zbog brojnih ulegnuća i oštećenja, problem i za pješake i za vozila.

Bonus video: