Komisija za zdravstvo DPS: Novim mjerama Borovinić Bojović udarila na ugostitelje, turizam, zdrav razum i budžet građana

Posebno je skandalozno, dodaju, što se mjera primjenjuje samo na naše građane, a ne i na strance, "a to je samo mogao da smisli neko ko ništa ni o čemu ne zna – od medicine do ljudskih prava"

12057 pregleda 72 reakcija 72 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Iako se zalažemo da se svaki pojedinac vakciniše, tako zaštiti sebe i druge i doprinese borbi protiv epidemije, imunizacija se nikako ne može sprovoditi prisilom i diskriminacijom građana, smatraju iz komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista.

Prema njihovim riječima, ne postoji zemlja koja je na ovako grub i arogantan način zaprijetila svojim građanima, da ako žele u ugostiteljski objekat, moraju da budu vakcinisani ili da plate PCR test.

Posebno je skandalozno, dodaju, što se mjera primjenjuje samo na naše građane, a ne i na strance, "a to je samo mogao da smisli neko ko ništa ni o čemu ne zna – od medicine do ljudskih prava"

Ovaj potez vide kao amaterski pokušaj Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje da prekopiraju neku od zemalja EU, ali da je to učinjeno "zapanjujuće neznaveno i trapavo".

"Jer, u pojedinim zemljama, recimo Austriji, postoji pravilo da gost ne može sjesti u ugostiteljski objekat ako nema dokaza da posjeduje jednu od tri zaštitne mjere od širenja virusa: vakcinu, antigen odnosno PCR test ili potvrdu da je prije određenog roka preležao virus, ali, treba napomenuti da su ti testovi za građane besplatni, odnosno da ih plaća država. Dakle, svako može svaki dan da se testira i da lično ništa ne plati. To Crna Gora sebi ne može da dozvoli, jer iziskuje puno novca, zato je prosto zapanjujuće da je nekome palo na pamet da ucjenjuje građane i traži od njih da plaćaju PCR test", navodi se u njihovom saopštenju.

Svima je jasno, kažu oni, da se na ovaj način potpuno, u sred sezone uništavaju ugostitelji, posebno u djelovima zemlje gdje nema puno stranih turista.

Oni su pozvali Vladu i ministarku zdravlja Jelenu Borovinić - Bojović, da se "ne blamiraju izmišljanjem mjera kakve ne postoje nigdje u svijetu".

"Umjesto toga, u cilju zaštite građana Crne Gore i svih onih koji borave u našoj državi kao gosti, Vlada mora da uvede kontrolu na granicama, jer Crna Gora je jedna od rijetkih, ako ne i jedina država, koja u vrijeme širenja delta soja virusa, pušta ljude da ulaze u našu zemlju stihijski i bez ikakve kontrole zaraze", kazali su iz komisije za zdravstvo DPS-a.