Intervjui s kandidatima za generalnog direktora RTCG-a 2. avgusta

Na konkurs se prijavio i nekadašnji pomoćnik direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije Srđan Čović, a osim njega i bivši zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Nikola Marković i izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, direktor televizije Nikšić Milutin Stijepović i novinar Brano Nikezić

12064 pregleda 16 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

Savjet Radio Televizije Crne Gore (RTCG) odlučio je juče da u ponedjeljak budu otvorene prijave za kandidaturu za generalnog direktora te medijske kuće, ali i da se prije toga održi sjednica na kojoj će se između ostaloga razmatrati način na koji će se raskinuti saradnja sa sadašnjim vodećim čovjekom te medijske kuće Božidarom Šundićem.

Ponude će otvoriti Komisija u prisustvu članova Savjeta, a odlučeno je da i intervjui s kandidatima budu održani drugog avgusta i da se do šestog izabere novi generalni direktor RTCG.

Na konkurs za generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore (RTCG) prijavio se i nekadašnji pomoćnik direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije Srđan Čović.

On je, kako “Vijesti” saznaju poštom dostavio prijavu, a osim njega na konkurs za generalnog direktora Javnog servisa prijavili su se i bivši zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Nikola Marković i izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, direktor televizije Nikšić Milutin Stijepović i novinar Brano Nikezić.

Članovi savjeta će u ponedjeljak odlučiti o tome da li će intervjui biti prenošeni uživo na RTCG, a što je predložio predsjednik tog tijela Veselin Drljević.

Šundić je kazao da nema nikakvih prepreka da se organizuje prenos intervjua, a da je na Savjetu da odluči da li će to biti organizovano.

Savjet je juče dao nalog da Šundić donese predlog Odluke da se obeštete radnici te medijske kuće, a koji su oštećeni zbog pogrešno obračunatog startnog dijela zarade, o čemu će se takođe izjasniti na sjednici u ponedjeljak.

Startni dio zarade pogrešno je obračunavan skoro osam godina, od 2011. do ljeta 2019, kada je potpisan novi Kolektivni ugovor.

Na prethodnoj sjednici Savjeta je saopšteno da je pogrešno obračunavan startni dio za 1.600 radnika, zbog čega je član Filip Lazović zatražio dodatne informacije, jer je smatrao da je to preveliki broj radnika.

Na jučerašnjoj sjednici je ustanovljeno da je tačan broj radnika 960, a da je kako je pojasnio Šundić, došlo do tehničke greške.

Kako je kazao Šundić, radnicima može novac da počinje da se isplaćuje s julskom platom, odnosno prva rata, ukoliko dobije saglasnost na Odluku.

On je istakao da će novac biti isplaćen u šest mjesečnih rata, a da RTCG ima novca za to i ne treba da se zadužuje.

Tročlana delegacija, koju čini po jedan član Sindikata zaposlenih, Savjeta i menadžmenta, nije uspjela, kako je kazao Drljević, da s javnim izvršiteljem pronađe najmanje bolno rješenje za radnike, koje plaćanje sudskih troškova nesporno čeka i čiji su računi blokirani, jer je izvršitelj na odmoru.

Savjet RTCG prethodno je uputio predlog generalnom direktoru da se poveća broj rata u kojima bi 129 radnika, koji su izgubili sudsku presudu protiv matične kuće i Pošte (sada Telekoma), mogli da isplate svoja dugovanja koja su oko pola miliona eura i formirao komisiju.

Bonus video: