Alfa Centar obilježava Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

“Obilježavajući ovaj dan cilj nam je da upozorimo i skrenemo pažnju javnosti da se prevencijom i međusobnom koordinacijom svih subjekata može uticati na smanjenje nesreća"
0 komentar(a)
Uspori, Foto: Alfa centar
Uspori, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 16.11.2017. 12:54h

Volonteri ALFA Centra će u nedjelju 19. novembra, povodom obilježavanja Međunarodnog Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, u šest gradova Crne Gore distribuirati informativni materijal "Uspori" sa ciljem da što veći broj građana dobije informacije o obavezi poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa, kazali su iz ove nevladine organizacije.

“Od 2010. godine na ovaj Dan smo organizovali Performans-simulaciju saobraćajne nesreće na nekoj od raskrsnica u Podgorici. Ove godine, zbog najavljenih loših vremenskih uslova odlučili smo se za ovaj vid obilježavanja. Moramo imati na umu da, prema podacima UN-a, dnevno oko 3.500 lica u svijetu izgubi život u saobraćajnoj nezgodi, a 100.000 bude lakše ili teže povrijeđeno! Kada je u pitanju Crna Gora, statistika još manje ohrabruje. Naime, do 01.novembra 2017. dogodilo se 4548 saobraćajnih nezgoda, u kojima je život izgubilo čak 57, a teže povrijeđeno 364 lica!” rekla je Nada Radović, koordinator sektora za bezbejdnost saobraćaja u ALFA Centru.

“Obilježavajući ovaj dan cilj nam je da upozorimo na ove tužne brojke i skrenemo pažnju javnosti da se prevencijom i međusobnom koordinacijom svih subjekata zajednice može uticati na smanjenje nesreća a time i broj žrtava.” rekla je Radović dodajući da će u toku naredne sedmice biti realizovano niz događaja i aktivnosti od kojih ističe Konferenciju o bezbjednosti saobraćaja.

“Konferencija će se održati u srijedu 22.novembra na Pravnom fakultetu. Na ovaj način se i ova visokoškolaska ustanova već drugu godinu za redom pridružuje našim naporima“, završava Radović.

Bonus video: