U Budvi sklopljeno prvo istopolno partnerstvo

U pitanju su dvije mlade žene, koje su porijeklom sa Balkana, a žive i rade u inostranstvu

72048 pregleda 1530 reakcija 182 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opštini Budva pripala je čast da bude izabrana kao destinacija na čijoj teritoriji je zaključeno prvo životno partnerstvo osoba istog pola.

To je "Vijestima" kazala sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić.

U pitanju su dvije mlade žene, koje su porijeklom sa Balkana, a žive i rade u inostranstvu.

“One su se obratile Sekretarijatu za lokalnu samoupravu odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, odnosno 15.07.2021. godine. Naravno, mi smo kao opština preduzeli sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi sa istim mogli nesmetano primjenjivati. Obezbijedili smo registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo odbornika u skladu sa pomenutim Zakonom. U toku same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Opštine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a riječima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu," kazala je Vukotić Jelušić.

Skupština Crne Gore je u julu 2020. godine usvojila Zakon o životnom partnerstvu, a stupio je na snagu 15. jula ove godine.

Bonus video: