traže poništenje odluke

Karađorđevići ne žele parking u Miločerskom parku

Srpski prestolonasljednik traži da se poništi odluka budvanske Skupštine o utvrđivanju javnog interesa radi eksproprijacije 2.500 kvadrata zemlje

46715 pregleda 229 reakcija 112 komentar(a)
Kraljičina i Kraljeva plaža, Foto: Vuk Lajović
Kraljičina i Kraljeva plaža, Foto: Vuk Lajović

Prestolonasljednik Aleksandar II Karađorđević zatražio je od gradonačelnika Budve Marka Carevića i šefa Skupštine Krsta Radovića da se na prvoj sljedećoj sjednici parlamenta poništi odluka o utvrđivanju javnog interesa radi eksproprijacije 2.500 kvadrata zemlje u Miločerskom parku, jer, kako tvrdi, pripada sprskoj kraljevskoj porodici.

Karađorđević je zahtjev podnio preko svoga punomoćnika, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Najnoviji zahtjev Karađorđevića dolazi u jeku političke krize koja trese Budvu, a koja je podgrijana i nedavnom izjavom Carevića da se kraljevskoj porodici treba vratiti, navodno, oteta zemlja. Takav stav Carevića naišao je na oštre osude prije svega budvanskih koalicionih partnera, a potom i kompletne opozicije.

Iz Carevićevog Demokratskog fronta naknadno su obrazložili da je prvi čovjek Budve milslio da svima treba vratiti imovinu koja im je nepravedno oduzeta, ali to nije smirilo tenzije.

Karađorđevići zahtijevaju da se van snage stavi odluka koju je budvanska Skupština, nakon burne rasprave, donijela sredinom decembra prošle godine. Odluku o utvrđivanu javnog interesa radi eksproprijacije parcele predložile su lokalne Demokrate, a jednoglasno podržali odbornici kompletne vladajuće koalicije iz redova DF, SNP, Prava Crna Gora.

Donošenje odluke tada je obrazloženo potrebom da se izgradi parking koji nedostaje stanovnicima Pržna, na čemu insistira i Mjesna zajednica “Sveti Stefan”.

Istaknuto je i da je planskim dokumentom na toj lokaciji predviđeno parkiralište...

Punomoćnik prestolonasljednika Aleksandra, advokat Mirko Jovanović u dopisu čelnicima Budve navodi da je pomenuta parcela pripadala kraljevskoj porodici, te da je u toku postupak restitucije.

”Odlukom SO Budva od 15. decembra prošle godine utvrđen je javni interes za eksproprijaciju dijela katastarske parcele 986 KO Sveti Stefan, površine 2.536 kvadrata, u dijelu koji će biti određen elaboratom parcelacije. Kao korisnik eksproprijacije određena je Opština Budva uz nalog predsjedniku Opštine i ostalim organima lokalne samouprave da preduzmu potrebne radnje radi realizacije ove odluke. Navedena odluka je u suprotnosti sa više važećih zakona Crne Gore, zbog čega je neophodno da na prvom narednom zasjedanju Skupštine opštine bude stavljena u cjelini van snage. Za pomenutu katastarsku parcelu, kao i za brojne druge nepokretnosti, prestolonasljednik Aleksandar II Karađorđević i ostali nasljednici ranijih vlasnika podnijeli su uredan i blagovremen zahtjev za povraćaj, u skladu sa odredbama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju”, piše u dopisu.

Navodi se da je po tom zahtjevu u toku postupak pred nadležnom Komisijom za povraćaj i obeštećenje u Baru i da još nije donesena odluka.

”Samo zbog očigledne greške u pisanju brojeva i to samo u pogledu katastarske parcele 986 KO Sveti Stefan nije upisana zabilježba restitucije, ali će ta greška biti u najkraćem roku otklonjena i zabilježba restitucije upisana. Činjenica da je i navedena parcela bila u vlasništvu porodice Karađorđević i da je postupak po zahtjevu za povraćaj imovinskih prava i na toj parceli u toku, može se smatrati opšte poznatom, da je očigledno da više nikakvo raspolaganje, niti promjena imovinskog statusa ove nepokretnosti do donošenja konačne odluke u postupku restitucije ne može biti zakonita. Pored navedenog, odredbom člana 14 st. 1 Zakona o eksproprijaciji Crne Gore propisano je da opšti interes za eksproprijaciju nepokretnosti, ukoliko nije utvrđen posebnim zakonom, može utvrditi Vlada Crne Gore. Prema navedenom, Skupština opštine Budva nadležna je samo da Vladi Crne Gore predloži utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju određene nepokretnosti, a ne i da svojom odlukom taj interes utvrđuje. Navedeno je još jasnije kada se ima u vidu da je kao korisnik eksproprijacije određena samo Opština Budva. Podnosimo zahtjev da osporena odluka SO Budva bez odlaganja bude stavljena van snage, uvjereni da je najviši javni interes Crne Gore da se poštuju usvojeni zakoni, i da ni jedan interes ne može biti pretežniji od tog interesa”.

Da se odluka poništi tražila je ranije i uprava kompanije “Sveti Stefan hoteli”, dok je njome u decembru još upravljao kadar koji je postavila Vlada Duška Markovića (DPS).

Kompanija u kojoj Vlada ima većinsko vlasništvo podnijela je i tužbu Upravnom sudu tražeći poništenje odluke, a kao jedan od argumenata naveli su da je riječ o kršenju ugovora o dugoročnom zakupu hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, zaključen sa kompanijom “Adriatic properties”.

”Eksproprijacijom parcele bila bi dovedena u pitanje i održivost ugovora, pa bi ‘Sveti Stefan hoteli’ AD koji su u većinskom vlasništvu Vlade, ali i sama Država Crna Gora, bili izloženi potencijalno veoma opasnim tužbama za raskid zakupa i naknadu štete, što bi proizvelo znatno veće posljedice po opšti interes od bilo kakvih benefita koji se mogu ostvariti eksproprijacijom malog dijela zakupljene imovine”, navodi se u tužbi Upravnom sudu, koju je podnijela DPS-SD uprava.

U međuvremenu je imenovana nova uprava državne komapnije.

Da se poništi odluka insistira i hotelski operator “Aman” i zakupac “Svetog Stefana” - kompanija “Adriatic properties”.

Oni su od Vlade Zdravka Krivokapića zatražili garancije kako bi ovog ljeta otvorili grad-hotel i “Vilu Miločer”, a jedan od uslova je i poništenje odluke budvanske Skupštine.

Radović: Ne pada mi na pamet da predložim poništenje odluke

Šef Skupštine Krsto Radović (Demokrate) “Vijestima” je kazao da je iznenađen što se Karađorđevići nijesu bunili i digli glas protiv devastacije Miločerskog parka i poručio da mu ne pada na pamet da predloži poništenje odluke.

”Apsolutno je legitiman zahtjev i svako ko nešto potražuje ima pravo da traži, da se buni, i uopšte me ne iznenađuje takav stav. Međutim, iznenađenje mi je da se uvažena porodica Krađorđević nije pobunila ili bar javno istupila protiv devastacije Miločerskog parka, a posebno protiv izgradnje onakvog, najblaže rečeno, katastrofalnog projekta koji grade tajkuni povezani sa Milom Đukanovićem i ljudima iz njegovog bliskog okruženja. Na drugoj strani, gospodi smeta interes građana Pržna, tačnije otvoreni javni parking koji je predviđen Detaljnim urbanističkim planom... Ne pada mi na pamet da mijenjam odluku o javnom interesu, ili da dajem predlog za njeno povlačenje. Ukoliko neko smatra da su mu uskraćena neka prava, neka se obrati nadležnim institucijama. Meni će građani uvijek biti na prvom mjestu”.

Traže Sveti Stefan, Miločerski park, ali i zemlju Prve banke

Prestolonasljednik Aleksandar II Karađorđević i njegova supruga Katarina de Silva pokrenuli su postupak restitucije za gotovo kompletan Miločerski park - vilu “Miločer”, dio grad-hotela Sveti Stefan, a na listi nekretnina koje potražuju upisali su i veliki spa-centar na samoj Kraljičinoj plaži.

Restitucijom su obuhvatili i parcele u Pržnu, na kojima se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” sa apartmanima za prodaju.

Potražuju i zemlju na ostrvu Sveti Stefan, a na dvorište od 13.293 kvadrata luksuznog grad-hotela upisana je zabilježba restitucije.

Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku. Banka je zemlju zaplijenila nakon što firma San investments, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, nije vratila kredit.

Karađorđevići potražuju i dio zemljišnog kompleksa od 22.000 kvadrata uknjižen na Opštinu, iznad puta kroz Miločerski park.

Karađorđevići su preko advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina u Crnoj Gori. Predmet je, kako piše u katastru, predat Komisiji za povraćaj i obeštećenje u Baru.

Mediji su u više navrata objavljivali da Karađorđevići potražuju ljetnjikovac - sadašnju vilu “Miločer”, pomoćne objekate, zemljište u Miločeru, zemljište sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića...