Osuđenici stekli imunitet kineskom vakcinom

Podaci iz studije IJZ pokazuju da je od 192 zatvorenika njih 188 razvilo antitijela

22910 pregleda 105 reakcija 14 komentar(a)
Većina zatvorenika primila kinesku vakcinu, manji broj Sputnjik V i Astra Zeneka vakcinu (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Većina zatvorenika primila kinesku vakcinu, manji broj Sputnjik V i Astra Zeneka vakcinu (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Od 192 vakcinisana osuđenika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), 98 odsto je razvilo antitijela na koronavirus.

To pokazuju podaci iz serološke studije koju na teritoriji Crne Gore sprovodi Institut za javno zdravlje (IJZ).

”Vijestima” je nezvanično saopšteno da svega četiri zatvorenika nisu razvila antitijela. Navode da je većina vakcinisana kineskom, Sinofarm vakcinom, a manji broj primio je Sputnjik V i Astra Zeneka vakcine.

IJZ u okviru istraživanja ispitivao je koliko je osoba u ustanovama socijalne zaštite steklo imunitet na kovid-19. Rezultati su, tvrde u toj ustanovi, ohrabrujući. Načelnica za imunoprofilaksu u IJZ Milena Popović Samardžić kazala je ranije da je od 191 vakcinisanog štićenika u domu za stare u Risnu 188 imalo visok nivo antitijela, što je jako ohrabrujući rezultat. U tom domu vakcinisano je 96 odsto ukupnog broja štićenika. I preliminarni podaci iz Doma starih u Danilovgradu pokazuju da svega četvoro od ukupno 50 vakcinisanih štićenika nije razvilo antitijela na koronavirus.

Vakcinisani u prednosti od avgusta

Iz Ministarstva zdravlja i IJZ juče je saopšteno da će vakcinisani od 2. avgusta da budu u prednosti u odnosu na ostale, jer cijene “sve građane koji su se savjesno i odgovorno odazvali pozivu na imunizaciju i koji poštuju protivepidemijske mjere”. Posebno su apelovali na mlade da se vakcinišu, ali i na zaposlene u ugostiteljstvu.

”Podsjećamo vlasnike crnogorskih noćnih klubova na trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji. Porast kumulativne incidencije u odnosu na početak juna mjeseca u Budvi zahtijeva reakciju IJZ. Podsjećamo i na brojne apele koje smo uputili da se propisane protivepidemijske mjere poštuju jer je to jedini način da se očuva stabilna epidemiološka situacija, što nije urađeno”, saopšteno je.

Iz IJZ su podsjetili da je 24. jula prošle godine bilo više od 2.000 zaraženih i 188 hospitalizovanih.

”U ovo vrijeme prošle godine bio je zabranjen rad noćnim klubovima, ograničeno kretanje među opštinama, zabranjena ili ograničena ugostiteljska djelatnost u više opština. Dvadeset prvog jula prošle godine ponovo je proglašena epidemiju zarazne bolesti novog koronavirusa na cijeloj državnoj teritoriji, scenario koji danas želimo izbjeći”, saopšteno je.

Iz IJZ su rekli da je broj inficiranih juče bio 528, a hospitalizovanih 30. Kazali su da se, međutim, registruje pogoršanje pojedinih epidemioloških indikatora koji zahtijevaju brzu reakciju kako bi izbjegli scenario iz prethodne godine.

”U interesu je i vlasnika noćnih klubova, svih ugostitelja u Crnoj Gori da se dalji rast zaustavi. To je moguće uz poštovanje propisanih mjera i vakcinacijom što većeg broja građana, posebno zaposlenih u ugostiteljstvu i posebno mladih ljudi. Prije početka turističke sezone pozivali smo građane primorskih opština a naročito ugostitelje da se vakcinišu u što većem broju i time obezbijede stabilnu turističku sezonu. Međutim, svega 15 odsto mladih ljudi starosne dobi od 18 do 29 godina je vakcinisano, što nije dovoljno. Svega 23 odsto je vakcinisanih starosne dobi od 30 do 39 godine, takođe nedovoljno. Vakcinacija pomaže u prevenciji teških formi bolesti i fatalnih ishoda i još jednom apelujemo na mlade ljude da se odazovu našem pozivu”, saopšteno je.

Iz IJZ su kazali da je juče u Crnoj Gori boravilo 140.000 turista, deset puta više nego prošle godine, što komplikuje epidemiološki nadzor.

Istakli su da je u Grčkoj i Portugalu moguće samo da sjedite u kafićima i klubovima, dok u Francuskoj noćni klubovi mogu da rade samo sa 75 odsto kapaciteta, pod uslovom da su gosti vakcinisani, imaju negativan test ili su preležali koronu. Pojasnili su da su u Španiji poslije samo tri sedmice rada klubovi potpuno zatvoreni, dok u susjednoj Hrvatskoj sve radi, “pod uslovom da se ispunjavaju uslovi koje i mi od 2. avgusta zahtijevamo”.

Iz najjače opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) juče je saopšteno da Vlada mora da uvede kontrolu na granicama, jer je Crna Gora jedna od rijetkih država koja u vrijeme širenja delta soja virusa, pušta ljude da ulaze u zemlju bez ikakve kontrole.

Oni su ocijenili da ne postoji zemlja koja je na tako grub i arogantan način zaprijetila svojima građanima, da ako žele u ugostiteljski objekat moraju biti vakcinisani ili da plate PCR test, kao i da je skandalozno što se mjera primjenjuje samo na crnogorske građane.

Bonus video: