nove mjere od petka

Crna Gora dobija Nacionalnu digitalnu Kovid potvrdu

Potvrda će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom

37643 pregleda 596 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom Kovid sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu Kovid potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula, kada se očekuje da Vlada objavi korigovane mjere u borbi protiv koronavirusa.

Iz Ministarstva zdravlja podsjetili su da je najavljeno da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Nacionalna digitalna Kovid potvrda, po uzoru na EU digitalni Kovid sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće sljedeće podatke:

1) Da je osoba u cjelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv Kovida-19;

2) Datum i vrijeme negativnog PCR testa na Kovid-19 (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata);

3) Dokaz da je osoba preboljela koronavirus, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

4) Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati);

Ministarstvo zdravlja implementira ovaj projekat u saradnji i zahvaljujući UNDP-u.

Kako se koristi i gdje se preuzima Nacionalna digitalna Kovid potvrda

Digitalna Kovid potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku. Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu.

Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obje verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju, pojasnili su iz Ministarstva.

"S obzirom na to da Crna Gora generiše potvrdu o rezidentima i nerezidentima, koji u Crnoj Gori ispune jedan, ili više, od gore navedenih uslova, digitalna COVID potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kojem vakcinalnom punktu. Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema. Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš", navodi se u saopštenju.

Kako se provjerava Nacionalna digitalna Kovid potvrda

Iz Ministarstva navode da je korišćenje digitalne Kovid potvrde jednostavno.

"Uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod. Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani „sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolijevanje od COVID19 infekcije i brzi antigenski test. Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim mjerama. Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno mjerama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde", navode iz ministarstva.

Digitalna Kovid potvrda je validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš. Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbijeđena digitalno potpisanim QR kodom.

Status stranaca u Crnoj Gori

U Crnoj Gori se prihvata EU digitalni Kovid sertifikat, kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

U isto vrijeme, postoji rješenje i za turiste kojI posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u našoj državi.

"Ukoliko stranci nijesu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju našu potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana", navodi se u saopštenju.

Šta se dobija Nacionalnom digitalnom Kovid potvrdom

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da će benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah biti vidljivi.

"Mjere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšaće svakodnevicu građanima, a omogućiće donosiocima odluka da donose mjere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori."

U procesu povezivanje sa EU

U pitanju je prva faza implementacije nacionalne digitalne Kovid-19 potvrde.

"Sljedeći korak, na kom paralelno radimo, i za kog očekujemo da bude gotov za nekoliko nedjelja, jeste povezivanje sa Evropskom digitalnom potvrdom. Postupak uvođenja dokumenta EU digitalne COVID potvrde zahtijeva od države da se ispune formalni i tehnički preduslovi kako bi država mogla započeti sa izdavanjem potvrda koje su interoperabilne sa svim drugim državama ovog", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas