Umjetničke instalacije od plastičnog otpada krase Trg od kulture u Tivtu

"I mladi nam na ovaj način šalju poruku o štetnosti upotrebe jednokratne plastike. Naše aktivnosti moraju biti usmjerene na brizi za životnu sredinu i racionalnijem korišćenju resursa. Nadamo se da ćemo sljedeće godine realizovati veći broj programa u opštini Tivat u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu", istakla je menadžerka Opštine Tivat Patricia Pobrić

5872 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NVO Naša akcija
Foto: NVO Naša akcija

Turistička organizacija Opštine Tivat je ove godine, uz Opštinu, Centar za kulturu Tivat i Porto Montenegro, podržala 29. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu (KFPD), te se određeni programi istog održavali i u Tivtu.

Na repertoaru KFPD koji se odnosi na Tivat nalazi se i izložba umjetničkih instalacija. Riječ je o osam umjetničkih instalacija koje su proteklog vikenda postavljene na Trgu od kulture, na potezu od sidra do šetališta Pine.

Postavka ima za cilj da upotpuni turističku ponudu i planirano je da ona bude u gradu tokom cijele ljetnje turističke sezone.

Od juče tivatski Trg od kulture krase umjetnička ostvarenja: Riba ribi grize rep, Zlatna ribica, Česma od plastike, Nova moda, Druga klupa od vrata, Metle bez vještice, Presto, Biblioteka na otvorenom. Većina ovih instalacija napravljena je od plastičnog otpada i prikazuje štetnost upotrebe jednokratne plastike.

"Cijenimo da će ovaj projekat u vidu novih atrakcija izazvati veliku pažnju kako građana tako i svih posjetioca našeg grada. Postavljenim instalacijama želimo da stavimo u fokus održivi razvoj kao i inicijativu za smanjenjem upotrebe plastike. Ovim putem ponovo apelujem na turističku privredu da u svojim objektima upotrebu plastičnih predmeta svedu na minimum. Vjerujemo da će i turisti i lokalno stanovništvo prepoznati poruku koju šaljemo kroz ova umjetnička ostvarenja i nadamo se da će ovaj kao i budući projekti i aktivnosti Turističke organizacije Tivat i ostalih partnera pozitivno uticati na razvoj svijesti o značaju zaštite životne sredine i održivom turističkom razvoju, kojem svi težimo.”- kazala je tim povodom direktorica TO Tivat Danica Banjević.

"I mladi nam na ovaj način šalju poruku o štetnosti upotrebe jednokratne plastike. Naše aktivnosti moraju biti usmjerene na brizi za životnu sredinu i racionalnijem korišćenju resursa. Nadamo se da ćemo sljedeće godine realizovati veći broj programa u opštini Tivat u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu.”- istakla je menadžerka Opštine Tivat Patricia Pobrić.

Postavku instalacija vodili su mladi NVO “Naša akcija” iz Kotora čije su instalacije dio projekta „Mladi za čist Jadran” koju podržava BeMed i fondacija Princ Albert II od Monaka. Na ispomoći postavci takođe su se našli članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Tivat”.

Bonus video: