Meindl: Institucija Ombudsmana važna za društvo i državu

"Vidimo da građani i dalje nemaju dovoljno povjerenja u sistem javne administracije i tu je važna ova institucija koja svojim radom treba da utiče na profesionalizam, transparentnost, nepristrasnost i nezavisnost javnog sektora", kazao je Veber

3421 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ombudsman
Foto: Ombudsman

Institucija Ombudsmana ima veoma važnu ulogu za društvo i državu u zaštiti ljudskih prava i sloboda i neophodno je da ima adekvatna finansijska sredstva i kadar za sprovođenje svog kompleksnog mandata, kazao je ambasador Njemačke Robert Veber.

On je sa prvim sekretarom/šefom administracije Tomas Meindlom posjetio instituciju Zaštitnika i sa ombudsmanom Sinišom Bjekovićem razgovarao o aktuelnim temama iz oblasti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori kao i o funkcionisanju institucije.

Veber je ukazao da su ombudsmanske institucije godinama od uspostavljanja dobijale na značaju u zemljama EU i da je tako i u zemljama kandidatima za članstvo.

"Vidimo da građani i dalje nemaju dovoljno povjerenja u sistem javne administracije i tu je važna ova institucija koja svojim radom treba da utiče na profesionalizam, transparentnost, nepristrasnost i nezavisnost javnog sektora", kazao je on.

Bjeković je, kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predstavio je nadležnosti i ukazao da je institucija vremenom dobijala širi mandat, ali da to nije bilo praćeno adekvatnim povećajem budžeta.

"Ali imamo povećano povjerenje i očekivanje javnosti i mi se trudimo da kvalitom mišljenja, primjenom evropskih standarda, nepristrasnošću i nezavisnošću odgovorimo svim zahthjevima", rekao je on.

Prema riječima Bjekovića, fokus je ovih dana usmjeren na obilaske malih opština na sjeveru države, u kojima građani imaju dosta problema i nezadovoljavajući životni standard.

Sagovornici su se saglasili da je Crnoj Gori potrebno jačati kapacitete i spremnost za javni dijalog o otvorenim pitanjima kao i toleranciju u društvu. S tim u vezi, ambasador Veber ukazao je na slučajeve koji su ugrožavali položaj manjinskih naroda u poslednjem periodu, navodeći da je Crna Gora do sada bila prepoznata kao zemlja koja se u regionu Zapadnog Balkana uspješno nosi sa takvim izazovima i sprječava njihovu eskalaciju.

"Bilo bi tužno ukoliko se to promijeni i ako ova pitanja dospiju na vrh agende na vašem putu integracija", rekao je on.

Zaštitnik Bjeković je podsjetio na reagovanja i aktivnosti u vezi sa smirivanjem tenzija i opredjeljenju da i dalje insistira na pokretanju i snaženju kulture dijaloga u oblasti ljudskih prava i sloboda, među svim društveno-političkim akterima.

Na sastanku je razgovarano i o uticaju korone na ostvarivanje ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore, o najčešćim kršenjima u oblasti ograničenja kretanja i povrede prava na privatnost, kao i o aktivnostima Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i djelovanju u oblasti antidiskriminacije.

Pomenute su i ocjene iz posljednjeg Non paper dokumenta u kom je ocijenjeno da institucija Ombudsmana "i dalje proaktivna, da ima dobru vidljivost, doseg i produktivnost". Konačno, iskazana je obostrana spremnost za projektnu saradnju kroz zajedničke aktivnosti sa NVO sektorom.

Bonus video: