Radulović: Promjene ne znače obustavu procesa rada već njegovo unapređenje

To dokazuje uporedni broj prijema i urađenih pregleda u KC od 1. januara do 1. jula 2020. i ove godine, poručila Ljiljana Radulović

28647 pregleda 28 reakcija 29 komentar(a)
Niko nije rođen u fotelji: Ljiljana Radulović, Foto: Luka Zeković
Niko nije rođen u fotelji: Ljiljana Radulović, Foto: Luka Zeković

Suočavanje sa činjenicom da niko nije rođen u fotelji je skandalozno samo onima koji ne mogu da prežale što su bivši i što se već u prvih šest mjeseci, uprkos ograničenjima kakvih nije bilo prošle godine, pokazalo i dokazalo da Klinički centar Crne Gore bez njih bolje i više radi.

To je “Vijestima” kazala direktorka KC Ljiljana Radulović.

Prema njenim riječima, to dokazuje uporedni broj prijema i urađenih pregleda u KC od 1. januara do 1. jula 2020. i ove godine.

Radulovićeva kaže da su od od 1. januara do 1. jula 2020. obavljena 12.830 prijema, a u istom periodu ove godine 13.504.

“Bez obzira na to što smo 1. januara 2021. već bili prilično umorni od obima posla koji se udvostručio u odnosu na godinu ranije i uprkos tome što smo duplo veći broj ljudi morali da angažujemo u kovid centru, u prvoj polovini ove godine obavili smo veći broj prijema, nego u istom periodu prošle godine. Od januara do jula ove godine, iako je pandemija, za razliku od prošle kada su nas proglašavali korona-fri destinacijom, a KCCG ograničeno radio sa kovid pozitivnim pacijentima, primili smo oko 700 pacijenata više u odnosu na isti period prošle godine. Ovo je uspjeh svih zaposlenih u KCCG - od direktora i načelnika preko specijalista do medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja”, kazala je Radulovićeva.

Naglašava da je od 1. januara do 1. jula 2020. obavljeno 7.095 kardioloških pregleda, dok je u istom periodu ove godine bilo 7.845.

“I pored toga što su doktori iz Centra za kardiologiju bili jedni od nosilaca kovid centra, kao i svi internisti, u prvoj polovini ove godine su uspjeli za čak deset odsto da nadmaše broj ambulantnih pregleda u odnosu na isti period prethodne godine. Napominjem da, za razliku od 2021, kada se i dalje borimo protiv koronavirusa, prošle godine u prva tri mjeseca epidemije uopšte nije bilo u našoj zemlji, čime je uspjeh Centra za kardiologiju ove godine još veći. Poređenja radi, u martu i aprilu 2020. godine u KCCG su urađena 932 kardiološka pregleda. U istom periodu ove godine urađeno ih je, čak, 2.480”, precizira Radulovićeva.

Prema njenim riječima, od 1. januara do 1. jula 2020. obavljene su 1.052 koronarografije i ugrađeno 480 stentova.

“Od 1. januara do 1. jula 2021. godine obavljene su 974 koronarografije i ugrađeno 450 stentova. Ovi podaci nam govore da je u prvoj polovini ove godine rađeno skoro istim intenzitetom kao prošle godine, uprkos drastičnoj razlici u uslovima rada. Podsjetiću da smo do skoro bili na privremenom budžetiranju i da smo ovaj rezultat postigli dominantno radom u proteklih šest nedjelja. Istom dinamikom, premašićemo ukupan prošlogodišnji rezultat u mnogo kraćem roku”, kazala je Radulovićeva.

Ona je poručila i da “niko nije rođen u fotelji”.

“Poruka odavno poznata naprednom svijetu sad se, srećom, naglas izgovara i čita i u našoj Crnoj Gori. Suočavanje sa tom činjenicom je ‘skandalozno’ samo onima koji ne mogu da prežale što su bivši i što je već u samo prvih šest mjeseci, uprkos ograničenjima kakvih nije bilo prošle godine, pokazalo i dokazalo da KC bez njih bolje i više radi. Nova imenovanja, smjene ili ostavke su, u sređenim sistemima ka kojima koračamo, logičan slijed isključivo na osnovu profesionalnih postignuća, samoprocjene ličnih mogućnosti i ocjene kvaliteta rada od strane nadležnih. Bilo ih je u Kliničkom centru, biće ih još. Promjene ne znače obustavu procesa rada već njegovo unapređenje”.

Bonus video: