"ukazivao na kršenje zakona"

Rakočević: Bratić pokrenula disciplinski postupak protiv sindikalca

"Da je u pitanju klasični mobing potvrđuje činjenica da je oštećenog zaposlenog, člana najužeg rukovodstva sindikata koji je nastanjen u Nikšiću, sa radnim mjestom u Podgorici, premjestila da radi na Cetinju", kazao je predsjednik Sindikata

12366 pregleda 65 reakcija 66 komentar(a)
Rakočević, Foto: Savo Prelević
Rakočević, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) na čelu sa Vesnom Bratić počelo je da sprovodi najavljeno „ugrožavanje prava zaposlenih“ u tom ministarstvu, saopštio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

Na to, kako je rekao, ukazuje činjenica da je pokrenut disciplinski postupak protiv zaposlenog, člana rukovodstva sindikata koji je podnio ustavnu inicijativu na Akt o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta "i to zbog teže povrede radne obaveze".

"Na sajtu Vlade kroz zvaničan odgovor na ustavnu inicijativu ministarka je grubo i otvoreno zaprijetila da će se osvetiti podnosiocima inicijative", ističe Rakočević.

Kazao je da MPNKS prilikom donošenja pomenutog akta nije konsultovalo ni sindikat, niti uvažilo negativna mišljenja Uprave za kadrove i Ministarstva javne uprave i digitalnog društva, "što je zakonska obaveza, te je zbog toga i podnijeta Inicijativa za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom".

"U odluci za pokretanje disciplinskog postupka je naznačeno da zaposleni nije izvršio nalog pretpostavljenog i da je odbio izvršenje radnog zadatka. Nalog se odnosio na preuzimanje rješenja o privremenom raspoređivanju na drugo radno mjesto sa sjedištem na Cetinju, što je zaposleni i uradio, ali je ministarka ipak odlučila da pokrene disciplinski postupak protiv njega. Ovakav banalan razlog za pokretanje disciplinskog postupka krije druge namjere, a to je obračunavanje sa zaposlenim koji je ukazivao na kršenje zakona", navodi Rakočević.

Smatra da pokretanje disciplinskih postupaka protiv zaposlenih koji ukazuju na nepoštovanje zakona i zakonskih procedura predstavlja pritisak u cilju zastrašivanja, "a koji u krajnjem prerasta u mobing."

"Da je u pitanju klasični mobing potvrđuje činjenica da je oštećenog zaposlenog, člana najužeg rukovodstva sindikata koji je nastanjen u Nikšiću, sa radnim mjestom u Podgorici, premjestila da radi na Cetinju."

"Nezakonito postupanje ministarke koju u velikom broju napuštaju njeni najbliži saradnici će rezultirati i krivičnom prijavom protiv nje lično, jer su se povjerljivi podaci pojedinih zaposlenih iz personalnih dosjea pojavili u javnosti i na društvenim mrežama", kazao je Rakočević.

Pažnja koju ministarka Bratić privlači "veoma nerazumnim potezima", ocjenjuje on, upotpunjena je njenom javnom i zvaničnom izjavom da ne postoji sindikat u Ministarstvu prosvjete, iako tamo postoje dva sindikata od kojih je jedan reprezetativan.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa poručuju da će sa ovim slučajem biti upoznata i Vlada, Ombudsman i sve međunarodne adrese u Crnoj Gori, kako bi preduzeli sve mjere u cilju zaštite ljudskih i radničkih prava.

Kazali su da na ovaj način žele da doprinesu izgradnji boljeg društva u kojem se "na zastrašivanje i mobing neće i ne smije ćutati".

"Sindikat uprave i pravosuđa na ovakve pojave neće ostati nijem, jer kao granski sindikat za oblast javne uprave pružiće zaštitu svakom svom članu ili zaposlenom nad kojim se sprovode pritisci ovakvih ili sličnih vrsta."

"Unaprijed želimo da se ogradimo od svih mogućih inputa i namjernih zlonamjernih insinuacija da je bilo koja politička ili neka druga struja, osim poziva sindikalnog opisa posla uticala na naš aktivizam protiv ministarke Bratić. Naše aktivnosti protiv nje, koje je ista ministarka nanovo aktuelizovala u skorijem vremenu počeli smo mnogo ranije od trenutne političke harange protiv iste, te još jednom ističemo da nas slučajno niko ne veže za bilo koji politički profil djelovanja protiv nje, jer se mi time nismo niti ćemo se ikada baviti", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas