Humanitarni koncert na ljetnjoj pozornici užario lokalnu političku scenu

Tivatska vlast popušta krugovima bliskim DF-u

Trobojke sa ocilima i bez njih, trobojke sa crnogorskim grbom, te pokoji krstaš barjak, bakljada i skandiranje “Kosovo je srce Srbije” preovlađivali su u ikonografiji koncerta na kojem se u velikoj mjeri nisu poštovale važeće epidemiološke mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

36459 pregleda 1829 reakcija 203 komentar(a)
Foto: Dragan Redzo
Foto: Dragan Redzo

Humanitarni koncert za Kosovo i Metohiju koji je preksinoć na ljetnjoj pozornici u Tivtu organizovalo Bratstvo srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon” iz Tivta, užario je juče političku scenu najmanjeg bokeljskog grada.

Opozicione DPS i SD ono što je viđeno na sceni i u gledalištu ljetnje pozornice, okarakterisali kao klero-nacionalističko provociranje u multietničkoj sredini, dok su iz lokalne vlasti koalicije građanskih listi NP-BF-GB upadljivo ćutali na prozivke opozicionara.

Građanski orijentisan dio tivatske javnosti nije bio impresioniran atmosferom na koncertu na kome su se pored ostalog, mogle čuti poruke “Samo sloga Srbina spasava” jer se nešto slično, kako ističu, u Tivtu već gledalo početkom ratnih devedesetih kada je u tom gradu na vlasti bila tada velikosrpska Narodna stranka u koaliciji sa manjim srpskim nacionalnim partijama.

Na veoma dobro posjećenom koncertu inače nastupili su “Srbski pravoslavni pojci”, dječji hor “Jedinstvo”, Branka Zečević, Miloš Bogdanović, Maksim Vojvodić i rep-grupa “Beogradski sindikat”.

Trobojke sa ocilima i bez njih, trobojke sa crnogorskim grbom, te pokoji krstaš barjak, bakljada i skandiranje “Kosovo je srce Srbije” preovlađivali su u ikonografiji koncerta na kojem se u velikoj mjeri nisu poštovale važeće epidemiološke mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Među zvanicama na ovom događaju bili su i konzul Srbije Zoran Dojčinović, predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević i više sveštenika Mitropolije-crnogorsko primorske.

Zbog koncerta u čijoj organizaciji ona zvanično nije učestvovala, ali on jeste održan u jednom od prostora kojim gazduje lokalni Centar za kulturu, opozicione partije DPS i SD juče su oštro kritikovale aktuelnu tivatsku vlast koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje - Bokeški forum i “Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat”.

Prema nezvaničnim informacijama, i u redovima same vlasti zatečeni su i nezadovoljni onim što se dogodilo na ljetnoj pozornici a što je prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” koji nisu željeli da im se imena navode u novinama, “produkt pritisaka bivših članova DF-a okupljenih u dijelu liste “Narod pobjeđuje” i, kako ističu, “nije primjereno građanskoj i politici zajedništva u jednoj multietničkoj sredini kakva je Tivat, a za koji se NP zalaže”.

”Sinoć smo imali priliku da, pod okriljem humanitarne večeri, čujemo salvu nacionalističkih srpskih pjesama u multietničkom Tivtu. Uz odobrenje “građanskih” partija na vlasti, okićeni zastavama druge države, pjevalo se do kasno u noć ‘Veseli se srpski rode’. Pitamo kolege iz SDP, BF i ‘Građanske liste’ – kako ste se proveli sinoć”, saopšteno je juče iz tivatskog odbora Socijaldemokrata. “

Što se humanitarnog karaktera tiče, kako su dodali, takav koncert ima njihovu punu podršku, ali uz pjesme, Galije, Bajage, Džibonija, Perpera i sličnih grupa koje svojim pjesmama govore o ljubavi i koje ne dijele ljude.

”Onih umjetnika na čije će koncerte svi biti dobrodošli i neće osjećati nelagodu koju ste većini građana sinoć priredili”, poručili su iz SD-a.

Iz te partije su prozvali svoje kako su rekli, “kolege iz opozicije na državnom nivou”, predstavnike SDP-a koja u Tivtu daje parlamentarnu podršku lokalnoj NP-BF-GB vlasti i učestvuje u njoj preko svojih predstavnika u odbornima direktora tivatskih preduzeća i savjetima javnih ustanova.

Iz najjače tivatske opozicione partije, DPS-a ocijenili su da je na ljetnjoj pozornici održan dugo najavljivani događaj koji je reklamiran kao humanitarni koncert, a zapravo iza tog plemenitog naziva, sakrila se manifestacija sa nacionalističkom ikonografijom i istim takvim pjesmama.

”U takvoj atmosferi, potpune euforije, u sred multietničkog Tivta pokušala se na jedan bizaran način veličati jedna nacija i slaviti njena politička dominacija u ovom gradu. Učešće sveštenika SPC, dovoljan je bio znak ministarki (Jelena) Borovinić Bojović da zažmuri na očigledno grubo kršenje mjera. Jasno je da je događaj bio prst u oko svim onim ugostiteljima koji su morali zbog epidemijske situacije da zatvore svoje objekte”, saopštili su iz DPS-a.

DPS je pozvao sve konstitutente lokalne vlasti u Tivtu “a posebno SDP, koja bi trebalo da zastupa sve suprotno od onog što je jučerašnje klero-nacionalističko provociranje multietničkog primorskog grada, predstavljalo”, da se izjasne o događaju na tivatskoj ljetnjoj pozornici.

SDP: Kadar bivše DPS-SD vlasti dao odobrenje za koncert

Socijaldemokratska partija osudila je sinoć nacionalističko ponašanje i poruke na koncertu u Tivtu, koji je najavljen kao humanitarni, a “pretvorio se u slanje neprimjerenih poruka koje narušavaju multinacionalni sklad u Tivtu”.

Iz SDP-a su saopštili da je aktuelni direktor Centra za kulturu koji je kadar bivše DPS-SD vlasti dao odobrenje za događaj u Tivtu.

”Taj isti direktor je dao saglasnost i za nedavno planirani performans Borisa Malagurskog čije je održavanje SDP spriječio. Zbog svega toga direktor Centra za kulturu će biti pozvan na odgovornost, kako se više ne bi mogli ponoviti ovakvi skupovi koji su otvoreno nacionalistički ili imaju potencijal da se kroz očiglednu zloupotrebu u to tranasformišu. Kulturna politika u Tivtu mora da bude jasno definisana i da odgovara gradjanskoj profilaciji Tivta kao multietničke sredine. Svaka aktivnost koja narušava multinacionalni sklad, ima poruke nacionalističkog divljanja neće imati našu podršku”, poručili su iz SDP-a.

Preporučujemo za Vas