Sulejmani: Elaborat o zabrani lova je rađen na osnovu netačnih podataka

Ulcinjska Skupština ne odustaje od inicijative za izmjenu studije zaštite solane zbog lova

9022 pregleda 208 reakcija 5 komentar(a)
Sulejmani, Foto: Screenshot (YouTube)
Sulejmani, Foto: Screenshot (YouTube)

Predsjednik SO Ulcinj Hadži Sulejmani kazao je da očekuje od Agencije za zaštitu prirode da u saradnji sa Opštinom Ulcinj i Ministarstvom ekologije razmotri inicijativu za izmjenu studije zaštite Solane kako bi lov ponovo bio dozvoljen na području Knete, odnosno Nove solane.

”Na način što će angažovati domaće i strane eksprete za reviziju elaborata, da bi nakon toga a u skladu sa članom 35 “Službeni list” - broj 54/16 Zakona o zaštiti prirode dozvolili redifinisanje granice zaštite knete Solane a i knete Ulcinja”, naveo je Sulejmani u reagovanju na tekst “Vlast bi lov na dijelu solane” koji jeobjavljen u “Vijestima” 19. jula.

Ocijenio je “da tendenciozni i neutemeljeni napadi civilnog sektora na takve dobronamjerne inicative ne doprinose zatvaranju poglavlja 27 nego ugrožavaju prava građana Ulcinja i njihove interese, na što lokalna samouprava neće pristati”.

Inicijativa ulcinjske Skupštine za reviziju studije o zaštiti solane, izazvala je nezadovoljstvo u civilnom sektoru, posebno u Fondaciji “Dr Martin Schneider-Jacoby”. Aktivistkinja te NVO Zenepa Lika na Fejsbuku je oštro kritikovala namjere lokalnih vlasti i lovaca ocijenivši da je u pitanju neznanje i degradiranje institucija Opštine Ulcinj.

Navela je, prenijele su “Vijesti”, da je 300.000 eura Evropa platila izradu zaštite, “da bi jedan predsjednik Skupštine, pa i bivši predsjednik Opštine, zarad šake glasača i lobističkog pritiska, pokrenuo opet cijelu proceduru zaštite”.

”Tačni su navodi iz teksta da je SO Ulcinj, prilikom proglašenja teritorije Solane parkom prirode, usvojila zaključak kojim se obavezuje predsjednik opštine da u saradnji sa nadležnim Ministrarstvima preduzme mjere za omugoćavanje “održivog lova’’ i omogućavanje realizacije ugovora koje je Javno preduzeće za uzgoj i zaštitu divljači, zaključilo sa Ministrarstvom poljoprivrede sa rokom važenja do 2.022. godine na osnovu odluke Vlade. Opština u ovoj inicijativi ostvaruje javni interes stvaranjem uslova za funksionisanje javne službe, odnosno Javnog preduzeća za lovstvo i zaštitu divljači i istovremeno omogućava lovačkom društvu da ostvaruje svoju funkciju na tradicionalan način, jer je u pitanju veoma aktivna organizacija za teritoriju naše opštine”, naveo je Sulejmani.

Kazao je da lovci udruženi u okviru lovačkog društva nijesu “šaka glasača” za lobistički pritisak, “kako to predstavnik nevladinog sektora konstatuje, nego građani Ulcinja i veoma poštovani i za čije interese je lokalna samouprava i osnovana”.

Ocijenio je da je i elaborat o zaštiti Solane, kao ostali dokumenti ekspertske prirode, podložan reviziji na osnovu izmijenjenih okolnosti ili sačinjavanja na osnovu nepreciznih podataka prilikom izrade. Tvrdi da je elaborat izrađen na osnovu netačnih podataka u vezi sa teritorijom i granicama zemljišta.

Knetu je Opština Ulcinj ustupila na korišćenje Solani, a u funkciji proširenja proizvodnje i to nakon zemljotresa 1979. Međutim, kneta nije privredena namjeni što znaći da je u pitanju zemljište od opšteg interesa, koje ne može da bude vlasništvo ni privrednih društava ni fizičkih lica jer se ne radi o uređenoj teritoriji kao što su bazeni solane, administrativni prostor, kanali za odvod... Šire prostranstvo knete ničim nije ugroženo niti su izvedeni bilo kakvi radovi. Postavlja se pitanje kako je taj dio knete uključen u odluku o zaštiti Solane, jer je u katastru upisano kao pravo korišćenja”, pojasnio je Sulejmani.

Dodao je da pored iste knete postoji i veliko prostranstvo druge knete koja je u vlasništvu fizičkih lica ili opštine Ulcinj a koja se graniči sa tim prostorom i nije obuhvaćena odlukom o zaštiti Solane.

”To su nelogičnosti zbog čega je potrebno pristupiti reviziji elaborata o zaštiti Solane, jer je postojeći urađen na osnovu netačnih podataka zemljišta”, stoji u reagovanju.

Sulejmani smatra da redefisanje granice parka prirode Solane i uvođenje “održivog i kontrolisanog lova’’ u predjelu knete ne ugrožava pogljavlje 27, nego doprinosi racionalizaciji korišćenja prirodnih resura Ulcinja, kao i pravnoj zaštiti građana i njihovih interesa.

”Ponovo tvrdim, imam saznanja o redifinisanju pojedinih elaborata o zaštiti prirode a kao primjer takvog postupanja je i park “Piva” u Crnoj Gori”, kazao je Sulejmani.

Bonus video: