Hakeri više puta obarali sajt Agencije za zaštitu ličnih podataka

"Zbog novog, do sada najozbiljnijeg napada, sajt je bio nedostupan više od deset dana", kazali su iz AZLP

5005 pregleda 0 komentar(a)
Napadaču server služi za lažno predstavljanje, Foto: Shutterstock
Napadaču server služi za lažno predstavljanje, Foto: Shutterstock

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) našla se na meti hakera tri puta u posljednjih nekoliko mjeseci, zbog čega se danima nije moglo pristupiti njihovoj internet stranici.

"Zbog novog, do sada najozbiljnijeg napada, sajt je bio nedostupan više od deset dana", kazali su "Vijestima" iz AZLP o posljednjem slučaju.

Njihova internet stranica ponovo je od juče dostupna.

"Radi se o upadu na server, prvo ubacivanjem malicioznih fajlova, zatim promjene sekjuriti podešavanja, i na kraju preuzimanjem potpune kontrole nad aplikativnim serverom. Napadaču server služi za lažno predstavljanje (phishing)", navodi se u odgovoru AZLP.

Prethodna dva napada desila su se u toku marta i juna.

Iz AZLP su kazali da su oba napada prijavili nacionalnom timu za zaštitu od računarskih i bezbjednosnih incidenata na internetu (CIRT), ali naglašavaju da nisu dobili odgovore.

CIRT se u saradnji sa ključnim institucijama u Crnoj Gori bavi detekcijom, praćenjem i suzbijanjem sajber napada na nivou države.

U posljednjem dostupnom izvještaju o uspostavljanju timova za upravljanje incidentnim situacijama na internetu, navodi se da Crna Gora kao odgovoran subjekt međunarodnih odnosa mora uspostaviti osnovne pretpostavke za razvoj sigurnog sajber prostora od nacionalnog interesa, što će, ističe se, dati nesumnjiv doprinos daljem jačanju nacionalne i globalne sigurnosti.

Iz CIRT-a je, na primjer, krajem aprila saopšteno da je Jedinstveni informacioni sistem državnih organa bio u tom periodu česta meta hakerskih aktivnosti koje su bile usmjerene protiv sajta za online apliciranje za vizu Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: