Za vlast Glavni grad se razvija, za opoziciju zadužuje

Odbornici juče četiri sata raspravljali o polugodišnjem izvještaju o primicima za pola godine

4912 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Dok vlast u Podgorici smatra da je budžet povećan u prethodne dvije godine za 53 odsto, da je razvojni i da se grad intenzivno razvija, opozicija smatra da se sve više povećava dug i da su finansije nestabilne. To je rezime jučerašnje četvoročasovne rasprave o polugodišnjem izvještaju o ukupno ostvarenim primicima i izvršenim izdacima za prvih šest mjeseci ove godine.

”Od 93.457.000 eura koliko je planirano budžetom Glavnog grada za ovu godinu realizovano je 44.253.000 eura, što je 94 odsto od plana ili 11,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Kada se iz ove realizacije izuzmu kreditna i prenijeta sredstva od prethodne godine realizovano je 29.500.000 eura. Prosječna realizacija prihoda mjesečno iznosi 4.900.000 eura”, navela je predstavnica predlagača, sekretarka za finansije Glavnog grada, Snežana Popović.

Kazala je da je dug Glavnog grada na dan 30. jun nešto veći od 26,3 miliona eura, a po datim garancijama privrednim društvima 4,47 miliona eura.

Odbornik Demokrata Janko Krstović je istakao da je dug skoro 30 miliona, te da je za šest mjeseci izdvojeno pola miliona eura samo za kamate.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković tvrdi da je u prethodne dvije godine budžet povećan za 53 odsto, uprkos krizi i nepovoljnom ambijentu.

”Kapitalni budžet pokazuje koliko se Glavni grad intenzivno razvija. Realizacija kapitalnog budžeta prije dvije godine bila je na 17,8 miliona eura, a prošle godine 41,2 miliona, što je povećanje od 131 odsto za tri godine. Učešće kapitalnog budžeta u ukupnim rashodima 2018. godine je 31,7 odsto, a 2020. godine 50,6 odsto. Od svakog eura koji je Glavni grad prihodovao, 50,6 centi je uloženo u dugoročni razvoj. U odnosu na prvih šest mjeseci ove godine je realizacija kapitalnog budžeta veća za 23,7 odsto, a tek nas čekaju krupne investicije, za izgradnju kolektora”, kazao je Vuković.

Tvrdi da se od duga od 26,3 miliona eura oko 19 miliona odnosi na tri faze obilaznice, pet miliona ne kolektor, a milion na deponiju, odnosno na razvojne projekte.

I za odbornika GP URA Luku Rakčevića je problematičan dug od više od 30 miliona eura.

”Podsjetio bih da je deficit budžeta bio na preko 25 miliona eura, što samo po sebi govori koliko su gradske finansije nestabilne. Upoređujući završne izvještaje gradskih preduzeća na kraju 2020. i iste od prije pet godina, dolazimo do cifre da su godišnji troškovi za zarade zaposlenih porasli za 4,68 miliona eura. Prije šest godina smo godišnje trošili 21,56 miliona eura za zarade zaposlenih u gradskim preduzećima, a na kraju prošle godine 26,24 miliona eura. Pored toga, svake godine transferima se tim preduzećima uplati 4,5-5 miliona eura za vršenje javne funkcije. Od toga 50-60 odsto ide na zarade zaposlenih”, kazao je Rakčević.

Skupština Glavnog grada juče je usvojila i Odluku kojom je ustanovljenja književna nagrada “Dragan Radulović”, kao i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji glavnog grada Podgorica.

Bonus video: