Oko 98 odsto novooboljelih od 1. aprila nevakcinisani građani

Epidemiolog IJZ-a Milko Joksimović kazao je da je u tom periodu koronavirusom zaraženo čak 9,4 hiljade građana koji nijesu uopšte bili vakcinisanim ili su dobili samo prvu dozu

12076 pregleda 178 reakcija 23 komentar(a)
Foto: IJZ
Foto: IJZ

Od 9,6 hiljada građana, koji su od 1. aprila do danas zaraženi koronavirusom, 98 odsto njih nije bilo propisno vakcinisano, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Epidemiolog IJZ-a Milko Joksimović kazao je da je u tom periodu koronavirusom zaraženo čak 9,4 hiljade građana koji nijesu uopšte bili vakcinisanim ili su dobili samo prvu dozu.

„Ili nijesu prošle tri do četiri sedmice od revakcinacije, jer se sve vrijeme prije toga osoba ne može smatrati propisno zaštićenom, pošto imunom sistemu treba vrijeme da odreaguje na vakcinu i da se postigne zaštitni efekat“, precizirao je Joksimović.

Kako je naveo, od 9,6 hiljada novozaraženih, samo je 200 građana koji su bili vakcinisani u cjelosti i kojima je od druge doze prošlo tri do četiri sedmice i koji se smatraju propisno vakcinisanima.

„To znači da, prema trenutnim podacima, od 1. aprila do danas, među otkrivenim slučajevama oboljelih od koronavirusa, oko 98 odsto njih nije bilo vakcinisano ili nije bilo propisno vakcinisano“, istakao je Joksimović.

Prema njegovimriječima, svega dva odsto među novozaraženima u tom periodu je bilo propisno vakcinisano.

On je pozvao građane da se sad vakcinišu, kako bi bili zaštićeni na jesen. Joksimović je pojasnio da onima koji se vakcinišu danas, revakcinacija slijedi 18. avgusta.

„Do sredine septembra bi trebalo maksimalno da se pridržavate osnovnih epidemioloških mjera, od kada ćemo vas smatrati propisno vakcinisanim. Samo tako ćete smanjti rizike od teških i najtežih posljedica bolesti“, precizirao je on.

Prema riječima Joksimovića, za očekivati je da u budućem periodu bude i više novoregistorvanih slučajeva COVID-19 među propisno vakcinisanim osobama, nego što je to bio slučaj u prethodnom.

„S obzirom na to da je u ovom momentu broj propisno vakcinisanih osoba, dakle onih koji su primili dvije doze i kojima je od druge doze prošlo najmanje tri dočetiri sedmice, značajno veći nego što je to bilo prije dva mjeseca“, pojasnio je Joksimović.

On je dodao da očekuje da će te osobe u najvećem broju slučajeva imati blažu kliničku sliku u odnosu na one osobe koje obolje, a nijesu prethodno vakcinisane.

Bonus video: