OTVORENO PISMO

Roditelji đaka OŠ "Savo Pejanović" traže da se Krivokapić vrati na mjesto direktorice

"Mi, roditelji koji smo svjedoci, desetogodišnjeg urušavanja škole i svjedoci dvogodišnjeg podizanja iz pepela, skrećemo pažnju da se još jednom razmotre razlozi za razrješenje direktorice i poništi Rješenje kojim je razriješena i pruži joj se prilika da nastavi svoj predani rad, savjesno i posvećeno"

17222 pregleda 151 reakcija 73 komentar(a)
Foto: Vesko Belojević
Foto: Vesko Belojević

Roditelji učenika Osnovne škole "Savo Pejanović" u Podgorici uputili su otvoreno pismo ministarski prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić u kojem od nje traže da razmotri razlog za donošenje rješenja o razrješenju direktorice škole Biljane Krivokapić.

U otvorenom pismu oni su upoznali Bratić sa, kako su naveli, unaprjeđenjem obrazovanja i boravka djece u školi kao i zadovoljstvom roditelja čija djeca pohađaju školu.

"Ponovno razmatranje donijetog Rješenja o razrješenju je neophodno iz razloga što je isto nezakonito jer ne sadrži relevantno činjenično stanje i isto treba poništiti kao takvo. Naime, školski odbor je postupajući u okviru svojih ovlašćenja na sjednici od 01.07.2021. usvojio akta koja je uskladio sa izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i ista dostavio ovom Ministarstvu dana 02.07.2021. u skladu sa odredbama člana 153g stav 1 i 153h stav 1 koje kažu da se postupa po tim odredbama u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Shodno naznačenom, a pri činjenici da je Zakon objavljen u Službenom listu dana 04.06.2021. i da isti stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja ukazuje na pogrešnu primjenu materijalnog prava i pogrešno utvrđeno činjenično stanje pa se isto ima poništiti".

U otvorenom pismu roditelji navode da za ponovno razmatranje razloga za donošenje osporavanog Rješenja potrebno je uzeti i kompetentnost i predanost razriješene direktorice kao i projekte koji su započeti i realizovani i oni koje tek treba realizovati.

"Naime, koristimo priliku da Vam, kao roditelji učenika Osnove škole "Savo Pejanović", izrazimo posebno zadovoljstvo radom i posvećenošću direktorice škole Biljane Krivokapić. Nijesmo zadovoljni samo mi. Osmijesi učenika i motivisanost nastavnog osoblja pravi su pokazatelj činjenice da je Biljana Krivokapić prava osoba na pravom mjestu, prirodni autoritet i ličnost čiji svakodnevni rad obilježava visok nivo odgovornosti i svijest o kompleksnosti obrazovnog procesa koji je mnogo više od pukog prenošenja informacija iz udžbenika đacima, dodjeljivanja domaćih zadataka i ocjenjivanja. U tom smislu Biljanu Krivokapić i mi, roditelji, doživljavamo i kao edukatora, i pedagoga, vaspitača, inovatora i motivatora.

Oni su u otvorenom pismu naveli i, kako su saopštili, brojne projekte unaprjeđenja rada i praktične rezultate rada Krivokapić.

"Za sve učinjeno i sve ideje koje su trebale biti realizovane od strane naše direktorice mogla bi se napisati knjiga... mi, roditelji koji smo svjedoci, desetogodišnjeg urušavanja škole i svjedoci dvogodišnjeg podizanja iz pepela, skrećemo pažnju da se još jednom razmotre razlozi za razrješenje direktorice i poništi Rješenje kojim je razriješena i pruži joj se prilika da nastavi svoj predani rad, savjesno i posvećeno, na zadovoljstvo učenika i svih ostalih zainteresovanih subjekata", piše u otvorenom pismu.

Ministarstvu su uz dopis dostavljeni i dopisi članova Savjeta roditelja škole, ali i potpisi roditelja đaka sa online peticije.

Preporučujemo za Vas