Manastir Preobraženja Gospodnjeg dobio solarne panele

„Izgradnjom solarnih panela je, prema riječima igumana Arsenija i monahinja Sinklitikije i Bosiljke, riješen problem koji je, tokom prethodne dvije decenije, ovaj objekat imao u pogledu napajanja električnom energijom", kazali su iz EPCG

11448 pregleda 727 reakcija 17 komentar(a)
Predstavnici EPCG ispred manastira, Foto: Privatna arhiva
Predstavnici EPCG ispred manastira, Foto: Privatna arhiva

Manastir Preobraženja Gospodnjeg na Somini, u Banjanima, koji je oko 45 kilometara udaljen od Nikšića, dobio je solarne panele zahvaljujući Ekektroprivredi Crne Gore (EPCG), koja je finansirala njihovu izgradnju.

Manastir, koji je izgrađen i osveštan 2001. dodine i pripada Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, danas su posjetili izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin, član Odbora direktora Rajko Radusinović, Bojan Đordan (Izvršni rukovodilac FC Proizvodnja) i predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković.

„Izgradnjom solarnih panela je, prema riječima igumana Arsenija i monahinja Sinklitikije i Bosiljke, riješen problem koji je, tokom prethodne dvije decenije, ovaj objekat imao u pogledu napajanja električnom energijom. EPCG i ovim potezom pokazuje da je trajno posvećena društveno odgovornom djelovanju, koje se ogleda kroz razne vrste pomoći, od one koja je namijenjena ugroženim pojedincima, preko uvažavanja redovnih platiša, pa sve do spremnosti da se poboljšaju uslovi u objektima tradicionalnih vjerskih zajednica“, navodi se u saopštenju za javnost EPCG.

Izgradnja solarnih panela, kako su istakli, predstavlja i potvrdu odlučnosti njihove kompanije kada je u pitanju razvoj obnovljivih izvora energije.

„Čini mi veliko zadovoljstvo to što danas rješavamo jedan veliki problem, koji je dugo vremena opterećivao ovaj manastir. Nastavićemo da, u skladu sa posvećenošću odgovornom odnosu prema zajednici, pomažemo svima kojima je naša pomoć potrebna, uz primjeren odnos prema zaštiti životne sredine, a tako nešto se najefektnije postiže upravo ulaganjem u zelenu energiju“, kazao je Nikola Rovčanin, kako se navodi u saopštenju.

Poručio je da će EPCG biti oslonac cijelog društva i pokretač razvoja.

Bonus video: