Najavljeno objavljivanje dokumentacije za autoput, dodjeli stanova i kredita funkcionerima

Najavljeno da će javnost biti upoznata i prodajom državne imovine u prethodnom periodu

29381 pregleda 408 reakcija 30 komentar(a)
Foto: mediabiro.tv
Foto: mediabiro.tv

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou najavio je da će uskoro početi sa objavljivanjem dokumentacije za auto-put.

Takođe, kako je saopšteno nakon sjednice Savjeta, nastaviće da objavljuju dokumentaciju o dodjeli stanova i kredita javnim funkcionerima.

Takođe, najavljena je i konferencija za novinare na temu prodaje državne imovine u prethodnom periodu.

"Na današnjoj sjednici usvojen je Predlog Polugodišnjeg izvještaja koji će biti dostavljen Vladi Crne Gore na usvajanje. U izvještaju se navodi da je Savjet zaprimio 40 prijava koje su dostavili građani ili nadležni državni organi, a Stručnom tijelu su se direktno obratila tri zviždača koji imaju detaljnije informacije o predmetima u nadležnosti Savjeta, kao i više drugih lica. S tim u vezi Stručni tim Savjeta je uzeo u rad i dodatne slučajeve", navodi se u saopštenju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Dodaje se da je do danas, Savjet podnio 355 zahtjeva za dostavljanje informacija, na koje je dobijeno 286 odgovora od strane državnih organa, odnosno na 69 zahtjeva nije odgovoreno.

"Takođe, usvojen je Izvještaj o podnijetim preporukama državnim organima. Naime, Savjet je uputio preporuku o obustavi isplate iz budžetske rezerve, preporuku za izmjene Odluke o dodjeli stanova i kredita javnim funkcionerima, kao i preporuku za uvezivanje baza podataka organa državne uprave".

Iz Savjeta su saopštili da su im iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja date informacije o preduzetim aktivnostima i planovima vezanim za transparentnost budžetske potrošnje.

"U vezi sa tim, Savjet je donio zaključak da preporuči Vladi Crne Gore da zaduži Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da pripremi analizu ograničenja za uspostavljanje pretražive internet baze podataka budžetskih rashoda", saopšteno je.

Sjednici su osim predsjedavajućeg potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, prisustvovali članovi Savjeta - Stevo Muk, Milan Popović, Janko Odović (zamjenik ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića), kao i rukovodilac Stručnog tima Savjeta Vanja Ćalović-Marković i sekretar Savjeta Ana Rašović.