Najnovija ekološka tehnologija koju primjenjuje američko-norveški brodar zbunjuje i inspekciju i građane

Primjetna emisija gasova iz dimnjaka dva kruzera ove kompanije – prvih velikih putničkih brodova koji su Kotor posjetili nakon prošlogodišnje obustave uplovljavanja kruzera zbog pandenije koronavirusa, uznemirila je proteklih dana dio ovdašnje javnosti i prouzrokovala brojne komentare na društvenim mrežama

17867 pregleda 367 reakcija 10 komentar(a)
”Viking” u Boki, Foto: Čitalac Vijesti
”Viking” u Boki, Foto: Čitalac Vijesti

Iz dimnjaka kruzera američko-norveške kompanije “Viking Cruises” koji su u protekle dvije nedjelje uplovljavali u Boku Kotorsku, ne izlazi dim sa zagađujućim materijama, već prečišćeni izduvni gasovi u kojima preovlađuje vodena para.

To su kako navode u kompaniji “BCM” koja je agent brodara “Viking Cruises” u Crnoj Gori, već konstatovale kako nadležne crnogorske lučke vlasti, tako i pokazala mjerenja koje su na zahtjev brodara i agenta sprovele nadležne ustanove u Crnoj Gori, ovlaštene za ovakvu vrstu monitoringa.

Primjetna emisija gasova iz dimnjaka dva kruzera ove kompanije – prvih velikih putničkih brodova koji su Kotor posjetili nakon prošlogodišnje obustave uplovljavanja kruzera zbog pandenije koronavirusa, uznemirila je proteklih dana dio ovdašnje javnosti i prouzrokovala brojne komentare na društvenim mrežama. “Vijestima” se tim povodom obratilo nekoliko čitalaca koji su dostavikli i fotografije bjeličastog izduva koji izlazi iz dimnjaka “Vikingovih” brodova dok su oni vezani uz kotorsku rivu i manjeg oblaka koji se širi iznad broda.

Prije četiri dana u Kotoru je boravio “Viking Sea” – kruzer star samo pet godina, a 17. jula ovdje je na tzv. maiden voyageu (prvom komercijalom putovanju) boravio potpuno novi kruzer “Viking Venus” koji je tek izgrađen u brodogradilištu italijanske koroporacije “Fincantieri” u Ankoni. Riječ je o tzv. sistershipovima (brodovima blizancima) klase “Viking Star” od po 47.800 tona deplasmana, dužine po 228 metara, a koji mogu ukrcati do 930 putnika i 440 članova posade. Ovi kruzeri kakvih je do sada sagrađeno šest od ukupno osam naručenih brodova, spadaju u red najmodernijih takvih kruzera srednje veličine u svijetu i opremljeni su najmodernijim sredstvima za umanjenje svog negativnog uticaja na životnu sredinu.

”Apsolutno nema ni govora o bilo kakvom dimu sa štetnim materijama i nus-produktima sagorijevanja goriva u motorima broda, već naprotiv – riječ je o prečišćenim izduvnim gasovima koji nakon hemijskog tretmana u tzv. scrubberima, ne sadrže gotovo nikakve štetne materije, već se većinom sastoje od vodene pare”, kazao je juče tim povodom “Vijestima” kapetan duge plovidbe Goran Mačić iz agencije BCM.

On je kazao da su lučke vlasti u Kotoru, odnosno tzv. port state control inspekcija već i ranijih godina prilikom prvih dolazaka brodova tipa “Viking Star” iskazale interesovanje zbog primjetnog bjeličastog izduva iz dimnjaka tih brodova, i da je inspektoru Željku Lomparu s tim u vezi iz centrale američko-norveške kompanije detaljno objašnjen tehnološki proces prečišćavanja izduvnih gasova iz motora ovih kruzera, preko tzv. scrubbera.

Kruzeri tipa “Viking Star” imaju hibridni dizel-električni pogon kojeg čine četiri velika dizel-generatora ukupne snage 32.000 konja i dva pogonska elektromotora ukupne snage 19.720 konja. Brodovi su dizajnirani s namjerom da budu što je moguće energetski efikasniji i sa smanjenim negativnim uticajem na životnu sredinu, te po mjerama koje su primijenjene u dizajnu trupa, pogonskog sistema i njegovog menadžmenta, ovi kruzeri nadilaze čak i stanadarde osnovnog mjerila u toj oblasti – programa Međunarodne pomorske organizacije IMO, nazvanog “Energy Efficient Design Index”.

U dizajnu ovih brodova primijenjena su i mnoga druga inteligentna i rješenja karakteristična za energetsku efikasnost i ekološki prihvatljiv tretman otpada, izduvnih gasova i otpadnih voda, a i sama politika kompanije “Viking Cruises” je da u svom poslovanju, ali i kod svojh putnika promoviše ekologiju i održivi razvoj.

”Vikingovi” brodovi opremljeni su sa po dva scrubbera zatvorenog kruga za prečišćavanje izduvnih gasova iz svoje dvije strojarnice. Svaki od tih uređaja uklanja sumpor, čvrste partikularne čestice i druge štetne materije iz izduva i na taj način minimizira negativan uticaju broda na atmosferu. Kao rezultat prečišćavanja u scrubberima, iz dimnjaka broda izlazi bjeličasti izduv, mnogo više sličan običnoj vodenoj pari nego klasičnim izduvnim gasovima”, istakao je kapetan Mačić koji je “Vijestima” dostavio i dokumentaciju što ju je “Viking Cruises” tim povodom već uputio crnogorskim lučkim vlastima i inspekciji sigurnosti plovidbe. Mačić je dodao da su oni samoinicijativno da bi otklonili bilo kakvu neodumicu kod naših vlasti, angažovali ovlašćenu instituciju – Centar za ekotoksikološka istražvanja (CETI) iz Podgorice da analizira i izmjeri sadržaj eventualnih štetnih materija u izduvu iz dimnjaka “Vikingovih” kruzera i da su ta mjerenja pokazala da brodovi imaju minimalan negativan uticaj na životnu sredinu i da iz njihovih dimnjaka izlazi praktično samo vodena para.

Inače, kruzeri klase “Viking Star” opremljeni su i tzv. shore connection sistemom za povezivanje broda tokom boravka u luci na kopnenu mrežu za napajanje strujom, baš zbog toga da dok je brod na vezu, ne moraju raditi njegovi dizel-agregati. Kako u luci Kotor ne postoji tehnička mogućnost povezivanja kruzera preko shore connection sistema sa elektromrežom u luci, to “Vikingovi” brodovi ovdje moraju koristiti svoje motore, ali baš zbog toga oni dok borave u Boki i koriste prečišćavanje izduvnih gasova preko scrubbera.

Bonus video: