Zakupac devastirao plažu Liman II u Ulcinju

Morsko dobro jednostrano raskinulo ugovor za zakup ulcinjskog Limana II zbog nelegalne gradnje

20107 pregleda 107 reakcija 14 komentar(a)
Plaža Liman II, Foto: Booking.com
Plaža Liman II, Foto: Booking.com

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom jednostrano je raskinulo ugovor o zakupu plaže Liman II u Ulcinju sa tamošnjom kompanijom “Mediterraneo” zbog devastacije i nelegalne gradnje.To piše u rješenju o raskidu ugovora o korišćenju morskog dobra, u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuju rukovodilac Službe za ustupanje Andrej Purić i direktor JP “Morsko dobro” Mladen Mikijelj.

Ovim je dvije godine prije isteka petogodišnjeg ugovora Javno preduzeće odlučilo da primjeni rigorznu mjeru i raskine ugovor sa kompanijom čiji je izvršni direktor i osnivač Rešit Resulbegović. “Ugovorom o korišćenju morskog dobra od 19. maja 2019. zaključenim između “Mediterraneo” DOO Ulcinj i JP “Morsko dobro” ustupljeno vam je na korišćenje dio morskog dobra u Ulcinju na lokaciji Liman, plaža Liman II u dužini od 60 metara. To je mala pješčana plaža u uvali Liman II koja predstavlja dio katastarske parcele 7489/3 KO Ulcinj, obuhvatajući dio betonske obale uz zapadni kraj plaže, kao i dio kamenite obale u dužni od 20 metara uz istočni kraj plaže, koji je ustupljen na održavanje sa pripadajućim akva prostorom”, navodi se u rješenju upućenom ulcinjskoj firmi.

Iz Morskog dobra su naveli da je službenom zabilješkom od 21. juna konstatovano da je na ovom kupalištu probijen dio stijene i da su na tom dijelu započeti građevinski radovi na zidanju giter blokovima na betoniranoj podlozi u površini od četiri kvadrata.

”Takođe, na dijelu na kojem se nalazio plažni bar izvode se radovi na otkopavanju temelja, odnosno postavljanju podloge za ponovo montiranje bara. Istom službenom zabilješkom, konstatovano je da je korisnik morskog dobra nastavio građevinske radove na kupalištu, uprkos nalogu da se obustave. Raniji radovi su nastavljeni dok su u zaleđu kupališta, pri asfaltnom putu započeti građevinski radovi na šalovanju u dužini od pet metara. Zbog toga je kompaniji “Mediterraneo” upućena opomena pred raskid ugovora”, ističe se u rješenju.

Kako navode, kontrolori JP Morskog dobra su ponovo izašli na teren 5. jula te sačinili službenu zabilješku, kojom su konstatovali da je “Mediterraneo” uprkos upozorenju nastavio da izvodi radove na kupalištu.

”Službenom zabilješkom od 8. jula, konstatovano je da “Mediterraneo” nije postpio u skladu sa opomenom pred raskid ugovora, odnosno nakon izvedenih radova, kupalište koje koristi nije vratio u prvobitno stanje, te da objekat od giter blokova nije uklonjen. Takođe, betonski stubovi koji su postavljeni u zaleđu kupališta prema putu, a koji su konstovani službenom zabilješkom od 2. jula još se nalaze na istoj poziciji”, piše u rješenju.

Ugovorom o zakupu kupališta, kako podsjećaju iz JP “Morsko dobro”, predviđeno je da Javno preduzeće može jednostrano raskinuti ugovor zbog teže povrede ugovorne obaveze.

”Odnosno ukoliko korisnik bez odobrenja započne ili izvede popravke, adaptacije, betoniranje ili bilo kakve druge građevinske radove na ustupljenom dijelu morskog dobra. Ugovorom je predviđeno da se sankcija jednostranog raskida ugovora izriče i sprovodi u slučaju neotklanjanja konstatovanih težih posljedica shodno opomeni pred raskid ugovora ili izvršenja druge teže povrede u toku iste kalendarske godine, koje su konstatovane kontrolom nadležnog organa za inspekcijske poslove ili Javnog preduzeća. Imajući u vidu da je nadležna služba Javnog preduzeća konstatovala teže povrede ugovorenih obaveza, službenim zabilješkama od 21. juna i 5. jula, nakon čega vam je upućena opomena pred raskid ugovora od 21. juna, kada u ostavljenom roku od tri dana nijeste postupili po opomeni, a što je konstatovano službenom zabilješkom od 8. jula, obavještavamo vas da ugovor o korišćenju morskog dobra prestaje da važi, odnosno raskida se”, zaključuje se u rješenju upućenom ulcinjskoj kompaniji.

Bonus video: