SA carine mu potvrdili da nema osnova za toliku naplatu

Za dostavu pisma platio preko 30 eura

Iz Pošte su kazali da se naplaćeni iznos odnosi na "podnošenje pošiljaka na carinski pregled" i da je u skladu sa njihovim važećim cjenovnikom

10244 pregleda 12 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Podgoričanin Dimitrije Perković tvrdi da mu je u Pošti bez razloga naplaćena usluga za podnošenje pismene pošiljke na carinski pregled za pošiljku preko DHL iz Njemačke, odnosno da za to nema osnova i da su mu iz Carine to potvrdili.

Međutim, iz Pošte tvrde da je pošiljka koja se dostavlja kanalima pošiljke Pošte Crne Gore je pošiljka poslata preko Deutch Post, koja je vlasnik DHL-a.

”Dakle, ne preko DHL-a. Naplaćeni iznos odnosi se na ‘podnošenje pošiljaka na carinski pregled’ i naplaćuje se u skladu sa važećim cjenovnikom Pošte Crne Gore. Navedeno ima uporište u važećim aktima Svjetskog poštanskog saveza, prema kojima se mogu naplatiti carinske dažbine za sve pošiljke prijavljene na carini u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, uključujući i one koje su izuzete iz carinske procedure”, tvrde iz Pošte.

Perković je da je iz Njemačke naručio preko DHL paket težine 300 grama, a što mu je naplaćeno 32,35 eura.

”Pošiljka je stigla u roku, ali poštar me nije našao na kućnoj adresi, pa je ostavio obavještenje u sandučetu da se javim u Glavnu poštu kod Željezničke stanice. Tamo sam otišao da podignem pošiljku, a službenik Pošte mi je tražio da platim još četiri eura. Pitao sam zbog čega je to, objasnili su mi da je to zbog zbog carinskog pregleda. To mi je bilo nelogično, pogotovo što je dva tri metra od toga šaltera, je carinski, čijeg službenika sam pitao da li je toh četiri eura za njih, međutim rekao mi je da nije, već da to naplaćuje Pošta”, kazao je Perković.

On je istakao da je morao da plati ta četiri eura kako bi uzeo pošiljku.

”Nije stvar u tih četiri eura, nego u principu, ne znam zbog čega su taj novac uzeli”, dodao je on.

Preporučujemo za Vas