Komora nezakonito kaznila Pajković

U obrazloženju odluke piše da je Pajković tužbom osporila zakonitost rješenja Upravnog odbora Advokatske komore - zbog bitne povrede odredaba postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava

29608 pregleda 354 reakcija 26 komentar(a)
Pajković, Foto: Facebook
Pajković, Foto: Facebook

Upravni sud ukinuo je presudu Disciplinskog suda Advokatske komore Crne Gore kojom je advokatici Mirjani Pajković na šest mjeseci zabranjeno bavljenje advokaturom.

Takvu odluku donijeli su postupajući po žalbi advokatice Pajković, koju su i usvojili. Ona je za "Vijesti" kazala da je u sudnici pobjednik uvijek jedan - zakon, pravo i pravda, koji su na njenoj strani.

U obrazloženju odluke piše da je Pajković tužbom osporila zakonitost rješenja Upravnog odbora Advokatske komore - zbog bitne povrede odredaba postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava.

"Navodi da u pobijanom aktu nijesu pravilno primijenjene odredbe Statuta Advokatske komore Crne Gore, jer pravno lice koje ga je donijelo nije nadležno pa je, donošenjem ovog akta, prekoračilo granice propisanih ovlašćenja. Ukazuje da je u obrazloženju predmetnog akta konstatovano da je tužilja prihvatila zastupanje u svojstvu branioca po službenoj dužnosti okrivljenog L. K. i preduzela radnje postupajući kao njegov branilac, čime je prekršila odluku Upravnog odbora Advokatske komore Crne Gore broj 383/21, bez datuma, o opštoj obustavi pružanja pravne pomoći advokata".

Upravni odbor AK je, odgovarajući na tužbu, naveo da je neosnovana, ističući i da su bez značaja za predmetni spor su tužiljini prigovori na Odluku Upravnog odbora Advokatske komore o opštoj obustavi pružanja pravne pomoći advokata, jer je tužilja glasala za njeno donošenje, prethodno se upoznala sa sadržinom te odluke: "A neosnovani su i proizvoljni navodi tužbe o povredama označenih propisa, odnosno prava koja su citirana u tužbi, što tužbu, u tom dijelu čini nerazumljivom".

Sudije Upravnog suda utvrdile su da je disciplinski tužilac protiv Pajković podigao optužnicu prije pribavljanja pravno-relevantnog dokaza o pružanju odbrane po službenoj dužnosti, a tuženi, Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore, se u osporenom rješenju pozvao na optužnicu koja na dan 06.06.2021. godine kada je predmetno rješenje donijeto, ne ispunjava Zakonom o advokaturi i Statutom Advokatske komore propisane osnovne pretpostavke za stupanje na pravnu snagu.

"Zbog toga je predmetno rješenje o privremenoj zabrani bavljenja advokaturom tužilji počev od 06.06.2021. godine do okončanja označenog disciplinskog postupka, nezakonito jer, kod utvrđenih nepravilnosti učinjenih u toku postupka pred Upravnim odborom Advokatske komore, ovo rješenje nema uporišta u citiranim odredbama Zakona o advokaturi i Statuta Advokatske komore Crne Gore. Stoga je Sud tužbu usvojio i rješenje poništio".

Pajković je za Vijesti kazala da je u sudnici uvijek samo jedan pobjednik - zakon, pravo i pravda.

"Oni su na mojoj strani. Izborila sam se za svoja prava, branila sam pravo koje mi je ugroženo, na jedini način kako priliči advokatu. Pravnim putem, dostojanstveno. Upravo to je specifičnost naše profesije - da imamo hrabrosti da se borimo za prava i onda kad možda većina ne misli tako", kazala je Pajković. Ona se zahvalila svim građanima i njenim klijentima koji su, kako kaže, vjerovali u nju i bili joj podrška.

Pajković je Advokatskoj komori podnijela 25 prijava zbog neprimjerenog ponašanja, diskriminacije, seksističkih poruku i kršenja Kodeksa prema njoj, o čemu je upoznala i nevladine organizacije kojima su u fokusu vladavinu prava i zaštita žena. Osim njih, o uvredama i progonu koji je proteklih skoro dva mjeseca doživljavala od pojedinih kolega obavješten je i Ombudsman.

Bonus video: