Dani dijaspore – iseljenika počeli danas u Bijelom Polju

“U ime grada domaćina i usvoje lično ime svima koji ste gosti u našem gradu želim da se osjećate ugodno i da zajedno uživamo tokom trajanja manifestacija koja je svojevrsni festival koji promoviše sva bogastva naše Crne Gore", kazala je Omerhodžić

2323 pregleda 0 komentar(a)
Manifestacija otvorena predstavom, Foto: Jadranka Ćetković
Manifestacija otvorena predstavom, Foto: Jadranka Ćetković

Manifestacija Dani dijaspore – iseljenika u Bijelom Polju počela je danas predstavom za djecu “Zaljubljeni vitez od Morače” i animatorskim program udruženja Crnogoraca Jugoistočne Srbije iz Aleksinca.

Ova raspjevana, razigrana i interaktivna predstava, nastala je po tekstu književnika za mlade, Velimira Ralevića iz Berana. Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Seid Hadžić, kazao je otvarajući manifestaciju da ovakvim aktivnostima žele da ojačaju vezu sa djecom rođenom u dijaspori, poručujući da je Crna Gora njihova domovina, koliko i svih ostalih.

„Posebnu čast, zadovoljstvo i radost mi čini što baš ovim programom otvoramo Dane dijaspore. Želim da tu vezu, koju imaju oni rođeni u dijaspori, pojačamo sa ovakvim i sličnim aktivnostima i da ovo što mi danas radimo, sjutra oni nastave. Oduševljava me ljubav djece rođene u dijaspori prema ovoj domovini. Zbog toga je naš zadatak da omilimo ovu zajedničku nam domovinu njima i da im ovakvim manifestacijama približimo Crnu Goru njihovom mjestu boravka”, kazao je Hadžić.

U ime Opštine BIjelo Polje dobrodošlicu je poželjela predsjednica Skupštine opštine Nemša Omerhodžić, koja je podsjetila na značaj okupljanja dijaspore.

“U ime grada domaćina i usvoje lično ime svima koji ste gosti u našem gradu želim da se osjećate ugodno i da zajedno uživamo tokom trajanja manifestacija koja je svojevrsni festival koji promoviše sva bogastva naše Crne Gore", kazala je Omerhodžić.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Jugoistočne Srbije iz Aleksinca, Miloš Paović, rekao je da se uvijek raduju svakoj predstavi, ali današnjem izvođenu posebno, jer ima specifičan značaj.

„Uprava za dijasporu je producent ove predstave i pozvali su nas da mi njom otvorimo Dane dijaspore, na šta samo jako ponosni. Već smo je igrali u Beranama prije dvije godine, a drago nam je i što su je i djeca iz Bijelog Polja i okoline sjajno prihvatila“, kazao je Paović.

Paović je podsjetio da to udruženje sa sjedištem u Nišu kontinuriano radi na promociji kulture Cren Gore i prezentaciji stvaralaštva Crnogoraca koji žive u Srbiji.

Manifestaciju "Dani dijaspore-iseljenika" organizuje Uprava za saradnju sa dijasporom - iseljenicima, u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje.

Večeras, u nastavku programa, u Kući Rista Ratkovića biće održano pjesničko veče i izložba slika umjetnika iz Crne Gore i dijaspore.

Bonus video: