Kolašin: Morali da rade u špicu sezone

Danima ulice u užem centru Kolašina zatvorene za saobraćaj i pješake, iz Sekretarijata kažu da se radovi ne mogu izvoditi po zimi i kiši

2903 pregleda 358 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Špic turističke sezone u Kolašinu poklopio se sa najintenzivnijim građevinskim radovima ove godine u gradu. Nekoliko ulica u užem centru grada povremeno ili potpuno su zatvorene za saobraćaj i pješake već danima. Prema najavama, dijelom centra grada ni do kraja septembra neće moći ni vozila ni pješaci.

Najviše teškoća proizrokovala je, odavno neophodna, rekonstrukcija Ulice vojvode Mine i dijela Trga boraca. Ti radovi počeli su prije nekoliko dana i, kako su saopštili iz Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne djelatnosti i saobraćaj, potrajaće naredne do 23. septembra. Sa saobraćajnice se ulazi u Centar za kulturu, gdje bi uskoro trebalo da počne Međunarodni festival alternativnog teatra “Korifej”, centralna manifestacija kolašinskog kulturnog ljeta.

”Festival počinje za desetak dana. Nije samo korona neizvjesnost, već i pristup objektu u kojem su planirana izvođenja svih predstava. Duboko smo zabrinuti”, piše na Fejsbuk stranici “Korifeja”.

Prethodno su organizatori apelovali na nadležne u Opštini da radove završe prije početka manifestacije. Najveći problem, kako su saopštili, biće prenošenje scenografije za 14 predstava, ali i prilaz za publiku.

Uz izvinjenje turistima i sugrađanima, iz nadležnog sekretarijata početak radova krajem jula obrazložili su “klimatskim uslovima i nemogućnosti gradnje u zimskom i kišnom periodu”. Takođe i “složenom procedurom izrade tehničke i tenderske dokumetacije”. Sekretarka Ljiljana Rakočević izjavila je kako se “radovima moglo pristupiti jedino u ovom periodu”.

Uz ulicu koja se rekonstruiše, dijelom je zatvorena i Ulica Buda Tomovića.

Zbog izvođenja građevinskih radova na stambenom objektu više puta sedmično po osam i više sati zabranjuje se saobraćaj i u jednosmjernoj Ulici palih partizanki.

Takođe, iz istih razloga, pješaci i vozila s vremena na vrijeme ne mogu ni ulicom 29. decembra.

Kolašin već dugo muče saobraćajni problemi koji se ogledaju u nedostatku parking prostora, ali i infrastrukturi neprilagođenoj pješacima. Više krupnih građevinskih radova u centru grada značajno je pogoršalo situaciju.

Kako piše u nedavno donesenom planu održive urbane mobilnosti, pješačka infrastruktura u Kolašinu inače ne zadovoljava potrebe nemotorizovanih Kolašinca.

”Dosadašnji način planiranja saobraćaja u Kolašinu bio bi usmjeren na rješavanje trenutnih potreba i problema... “Opština do sada nije donosila planska dokumenta kojima se pitanje saobraćaja i mobilnosti tretira na strateški i sveobuhvatan način. Saobraćajna politika je tako dominantno usredsređena na motorni saobraćaj. Pri izvođenju infrastrukturnih projekata uglavnom se nastoji da se zadovolje potrebe kolskog saobraćaja, dok se potrebe pješaka i biciklista posmatraju kao sekundarne”, zaključuju u dokumentu.

Bonus video: