Opština Budva ne mora da isplati milion eura vatrogascima

Ništa od odštete za 50 budvanskih vatrogasaca

14208 pregleda 10 komentar(a)
Budvanski vatrogasci, Foto: Vuk Lajović
Budvanski vatrogasci, Foto: Vuk Lajović

Podgorički Viši sud ukinuo je presudu Osnovnog suda u Herceg Novom, po kojoj je Opština Budva trebala da isplati milion eura odštete za 50 budvanskih vatrogasaca zbog neusaglašenosti koeficijenata na zarade od prije deceniju, kao i po osnovu manje obračunate plate za period od 2013. do 2016.

”Ukida se presuda Osnovnog suda u Herceg Novom. Odbija se tužbeni zahtjev kao neosnovan kojim je traženo da se Opština Budva obaveže da isplati”, piše u presudi Višeg suda.

Hercegnovski sud je u dva navrata donosio presudu kojom je prihvatio zahtjeve budvanskih vatrogasaca, da bi takve presude ukidao Viši sud nakon što se Opština žalila. To je Viši sud i sada učinio, te prihvatio žalbu Opštine Budva koja je tražila da se tužbeni zahtjev vatrogasaca odbije kao neosnovan.

Ispitujući presudu osnovnog suda u Herceg Novom, kako se navodi u obrazloženju, Viši sud je našao da je žalba Opštine Budva osnovana “budući da je prvostepena presuda zasnovana na bitnim povredama odredaba parničnog postupka, Zakona o parničnom postupku i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Budvanski vatrogasci, odnosno zaposleni u opštinskoj Službi za zaštitu i spasavanje, su presavili tabak kako bi dokazali da ih je Opština, iz čijeg budžeta primaju zarade, oštetila, kršeći važeće zakone.

A sve se odvijalo u periodu kada je gradom upravljala koalicija DPS-SDP, pa mnogi sudski sporovi, koje su zaposleni u opštinskoj administraciji i ostalim preduzećima, službama i ustanovama, koje su na budžetu, pokrenuli zbog načina obračuna zarada, sada dobijaju epiloge, i to uglavnom u korist lokalne samouprave.

Problem je ispao jer je Opština do 2008. isplaćivala vatrogascima zarade u skladu s tada važećim Zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika. Iako je tada bila u obavezi da plate uskladi s novim važećim propisima, ona je to učinila tek godinu kasnije i to od 1. aprila 2009. U svojoj tužbi vatrogasci su istakli da ih je po tom osnovu oštetila Opština isplaćivanjem manjih zarada u periodu od avgusta 2008. do aprila 2009. Osim toga, vatrogasci su tražili i da im se nadoknadi šteta po osnovu manje obračunate zarade za 2013, 2014, 2015. i 2016. godinu.

“Opština je u januaru 2008. donijela odluku kojom je utvrdila minimalnu cijenu rada od 100 eura. U aprillu 2009. donijela je novu odluku kojom je minimalna cijena rada iznosila 85, da bi u martu 2013. donijela odluku kojom minimalnu cijenu rada utvrđuje na iznos od 55 eura. Iako je odluka o minimalnoj cijeni rada od 55 eura važila do kraja 2012, Opština je i dalje nastavila da plate obračunava po toj odluci sve do dana današnjeg”, pisalo je u tužbi vatrogasaca.

Takve navode vatrogasaca Viši sud je ocijenio neosnovanim. Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, dobila je u prethodne dvije godine nekoliko sporova koje su radnici pokrenuli za nadoknadu štete.

Prije godinu i po Vrhovni sud je isto odbio, kao neosnovanu, reviziju presude osnovnog suda u Kotoru, kojom je odbijen tužbeni zahtjev 22 opštinska funkcionera i radnika, koji su tražili da im se na ime manje obračunate zarade od 2013. do 2017. isplati nevjerovatnih 355 hiljada eura s uračunatim kamatama. Kotorski sud je tada odbacio tužbeni zahtjev, koji su zajedno

potpisala 22 radnika opštine, među kojima i ključni sekretari bivše opštinske vlasti. Odštete koje su tražili bivši visoki funkcioneri DPS-a, koji su pokrivali mjesta sekretara i sekretarki opštinskih sekretarijata, koji su tražili odštete od 25.000 pa do nevjerovatnih 45.000 eura, bez uračunate kamate, dok su za radnike tražene odštete od devet do 15 hiljada eura.

Takvi zahtjevi su odbijeni, a radnici koji su utužili morali su da plate sudske troškove u iznosu od 50 hiljada eura.

U toku su slični sporovi, koje vode radnici, gdje se očekuju istovjetni ishodi.

Bonus video: