Bijelo Polje je oduvijek bilo stjecište umjetnika i rasadnik intelekta

Utemeljivač manifestacije “Dani dijaspore - iseljenika” je Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima koja u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje organizuje dvodnevne programe sa počasnim gostima i brojnim temama

9094 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Manifestacija Dani dijaspore u Bijelom Polju nastavljena je večeras nastupom pjesnika i izložbom slika stvaraoca koji potiču iz Crne Gore.

Slikari koji su izlagali poklonili su šest radova, a 2.500 eura, koliko je sakupljeno od prodaje četiri slike, donirano je Dnevnom centru "Tisa".

"Bijelo Polje i okolni polimski polimski gradovi uvijek su bili stjecište umjetnika i rasadnik intelekta odakle su se diljem svijeta raspršili velikani pisane riječi, darujući svjetskoj baštini dragulje koji se i danas prepoznaju kao neki od najznačajnijih vrijednosti svjetske kulturne baštine", kazao je v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Seid Hadžić.

On je to kazao večeras u Kući Rista Ratkovića gdje je u okviru programa "Dani dijaspore" održano pjesničko veče i otvorena izložba slika umjetnika porijeklom sa ovim prostora.

Dani dijaspore
foto: Jadranka Ćetković

"Od starih tekstova sa ovih prostora pomenuo bih "Miroslavljeno jevanđelje", koje je upravo ovdje nastalo i koje predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika nulte vrijednosti ne samo crnogorske već i balkanske i evropske kulturne baštine. Takođe, ne mogu da ne spomenem i sandžačkog Homera Avda Međedovića, koji je zajedno sa svojim opusom danas najznačajniji ambasador bjelopoljske, sandžačke i cronogorske duhovnosti u najširim svjetskim razmjerama, iako već odavno nije među živima. Da li je to limska voda, da li su to zraci sa ovih masiva koji drže ovaj kraj da se ne otisne u visine, a sa druge strane svima nama koji hodimo po njemu daje snage da dosegnemo vrhove, ne znam šta je, ali znam, da je oduvijek ovdje klijala vrhunska umjetnička, intelektualna misao, koja je nadilazila lokalne i državne okvire i predstavljala dostignuće kojih smo i danas svjedoci, i zahvaljujući kojima baštinimo ovo veliko kulturno bogastvo smatrajući ga zajedničkim vrijednostima i dostignućima. Među velikanima je i ime pjesnika u čijoj kući se održava veče, Rista Ratkovića, čiji je značaj nemjerljiv ne samo u oblasti kulture već i njegovog udjela u diplomatiji nekadašnje zajedničke države, ali i to da nikada nije zaboravaljvao svoje korijene, svoj Lim i svoje Bijelo Polje”, kazao je Hadžić, dodajući da su pored Ratkovića značajni pomena i Miodrag Bulatović, Mihajlo Lalić, Milovan Đilas, Rifat Burdžović Tršo i Muhamed Bulamusić.

U ime Opštine goste u Kući Rista Ratkovića pozdravio je potredsjednik Opštine Ernad Suljević, koji je svim učesnicima manifestacije poželio prijatan boravak u ovoj sjevernoj opštini.

Večeras je održano i pjesničko veče nakon čega je otvorena izložba slika umjetnika Zvonka Pavličića, Momira Kneževića, Skendera Bajrovića, Petra Vujoševića, Pera Nikčevića. Izložba je bila humanitarnog karaktera a umjetnici su donirali po jedan svoj rad.

Dani dijaspore
foto: Jadranka Ćetković

Savjetnik Uprave za saradnju sa dijasporom Zoran Đukanović je kazao da je po ko zna koji put potvrđena humanost ljudi koji žive u dijaspori, koji su inače poznati po po dobročistvima i pomoći svima u nevolji.

"Svi umjetnici čiji su radovi izloženi donirali je po jednu sliku a nakon prodaje sakupljeno je 2.500 eura, koje su uručene Dnevnom centru "Tisa"", kazao je Đukanović.

Utemeljivač manifestacije “Dani dijaspore - iseljenika” je Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima koja u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje organizuje dvodnevne programe sa počasnim gostima i brojnim temama među kojima dominiraju razgovori o održavanju veza iseljenika sa svojom maticom Crnom Gorom.

U okviru manifestacije održan je i koncert dua gitara - Srdjan Bulatovic i Darko Nikcevic.

Moderator večeri bila je Vanja Rakonjac.

Bonus video: