Borovinić Bojović prekršila Zakon, kažnjena 500 eura

Agencija utvrdila da ministarka zdravlja nije dostavila tačne i potpune podatke u imovinskom kartonu

75545 pregleda 395 reakcija 77 komentar(a)
Borovinić-Bojović, Foto: Boris Pejović
Borovinić-Bojović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović prekršila Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavila sve prihode i imovinu svoje porodice.

Iz Agencije su “Vijestima” kazali da je 1. marta izdat “prekršajni nalog kojim je Borovinić-Bojović kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 500 eura” zbog nedostavljanja tačnih i potpunih podataka u izvještaju o prihodima i imovini po stupanju na javnu funkciju.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u roku od 30 dana od imenovanja dostavi imovinski karton.

Borovinić-Bojović izabrana je za članicu Vlade 4. decembra, a krajem istog mjeseca predala je svoj prvi imovinski karton.

Istim Zakonom je propisano da prijavljeni prihodi i imovina moraju biti tačni i potpuni. Za kršenje Zakona propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Borovinić-Bojović prijavila je u prvom kartonu da je, osim ministarske plate od 1.441 euro, primala i 280 eura kao saradnica u nastavi na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Takođe je prijavila da je njen suprug Dragan Bojović (Demokratski front) poslije parlamentarnih izbora izabran za poslanika u Skupštini Crne Gore, gdje je, osim poslaničke plate od nepunih 1.440 eura, svakog mjeseca imao i varijabile koje su se kretale od oko 28 do više od 350 eura.

Bojović je istovremeno i odbornik u Skupštini opštine Danilovgrad, gdje svakog mjeseca dobija po 110 eura.

Kada je u pitanju imovina, ministarka je u tom kartonu prijavila da je vlasnica 745 metara kvadratnih pašnjaka i automobila iz 2012. godine, a poslanik petine kuće od 80 metara kvadratnih koju je naslijedio i automobila iz 2005. godine koji je stekao kupovinom.

Ministarka je prijavila da od sredine 2008. godine otplaćuje oko 71.450 eura potrošačkog kredita u ratama od 330 eura.

Međutim, iz Agencije su “Vijestima” kazali da je protiv nje 18. juna pokrenut upravni postupak, a juče podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog nedostavljanja tačnih i potpunih podataka u redovnom godišnjem imovinskom kartonu. Takođe, juče je pokrenut zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslanika DF-a zbog nedostavljanja tačnih i potpunih podataka u njegovom redovnom godišnjem kartonu.

U odnosu na prvi, u njenom redovnom godišnjem imovinskom kartonu pominju se akcije u Luci Bar, Izboru Bar i Port of Adria, manji iznos potrošačkog kredita (40.000 eura), a navodi se da je suprug naslijedio i petinu dvorišta od 500, oko 390 metara kvadratnih njiva i preko 1.700 metara kvadratnih kamenjara.

Poslanik je na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju u srijedu kazao da su on i supruga meta Agencije zbog njegovih kritika na račun njenog rada, navodeći da je ministarka već jednom kažnjena, a da se protiv njih vode novi postupci. Iz Agencije su kazali da samo rade svoj posao.

“U ovoj prostoriji je najmanje troje ljudi prema kojima je sproveden postupak i koji su kažnjeni od strane Agencije”, kazao je predsjednik Savjeta Momčilo Radulović na sjednici Odbora.

Bonus video: