Tužilački savjet biraju u subotu?

Sjednica parlamenta mogla bi da bude održana 31. jula ako se vladajuće partije dogovore o kandidatima

27046 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice Tužilačkog savjeta održane 1. jula, Foto: sudovi.me
Sa sjednice Tužilačkog savjeta održane 1. jula, Foto: sudovi.me

Sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da budu izabrani članovi Tužilačkog savjeta (TS) iz reda uglednih pravnika i NVO, mogla bi da bude održana sjutra ako se vladajuće partije dogovore o kandidatima.

Izvori “Vijesti” kažu da će se, ako sjednica parlamenta bude održana, na njoj birati i novi predsjednik Državne izborne komisije (DIK).

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, saopštio je u utorak da je taj politički savez spreman da se privremeno vrati u Skupštinu i do 31. jula glasa za članove TS. Njegovu najavu pozdravio je potpredsjednik Vlade i lider GP URA Dritan Abazović, koji je kazao da očekuje “da svi subjekti podrže ovaj proces”, te da niko neće opstruirati pravdu.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu predviđeno je da TS ima 11 članova - po pet iz redova tužilaca i uglednih pravnika i NVO, te jednog predstavnika Ministarstva pravde. Pravnike i predstavnika Ministarstva pravde bira Skupština prostom većinom.

Namjera nove vlasti je da promjenama u sastavu TS otvori put za smjenu v.d. VDT-a Dražena Burića i razrješenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića jer je nova vlast nezadovoljna rezultatima rada Tužilaštva smatrajući da je selektivno radilo posao i da je pod političkim uticajem bivše vlasti.

Burić je juče na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, rekao da je sačinjena lista za izbor članova tog tijela iz redova državnih tužilaca. On je rekao da je konferencija državnih tužilaca, na kojoj će se birati članovi TS-a iz reda tužilaca, zakazana za 3. avgust.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je juče na Odboru da je tužilačka organizacija probila rokove za izbor članova TS-a iz reda tužilaca i da na konferenciji priprema opstrukcije.

”Ozbiljno sumnjam da se priprema opstrukcija na tužilačkoj konferenciji - da se ne izaberu članovi TS-a, da bi se odgodile kadrovske promjene, prije svega Dražena Burića. Jer što se dalje odgađa izbor TS-a, dalje se odgađa da to tijelo na svojoj prvoj sjednici konstatuje predstanak mandata vršiocu dužnosti VDT-a i odredi novog. Mislim da treba da odrede novog”, istakao je on.

Bulatović je rekao da je jasno da određene tužilačke strukture pokušavaju da predstave da Skupština ne radi u skladu s Ustavom.

”A oni rade u skladu s Ustavom, a nema rezultata u borbi protiv visoke korupcije... Mislim da Skupština treba da izabere TS i pozivam sve opozicione predstavnike da do kraja redovnog zasjedanja otvorimo široku raspravu da dođemo do rješenja, da pošaljemo poruku njemačkom ambasadoru, koji u punom kapacitetu uvažava suverenitet ove države i uči nas kako treba da radimo, da smo spremni za široki konsenzus”, poručio je on.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber, saopštio je juče da planirani postupak imenovanja u Tužilačkom savjetu, neposredno prije ljetnje pauze u Skupštini, ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu.

”Iz tog razloga, podržavamo sve glasove koje se zalažu za postupak koji vodi ka dostizanju konsenzusa”, istakao je Veber.

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, pozvala je u srijedu političke aktere da interese građana stave ispred partijskih interesa.

”Konstruktivni dijalog je put ka imenovanju nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova TS-a iz redova uglednih pravnika i NVO. Političke većine dolaze i prolaze, a ulaganje u nezavisne, politički neutralne i stručne institucije je direktno ulaganje u bolji kvalitet života građana i u budućnost Crne Gore u EU”, napisala je ona na Tviteru.

Na konkurs za četiri mjesta iz reda uglednih pravnika, koji je trajao do 1. jula, javilo se 16 kandidata. Prijavili su se Marica Babović, Danijela Bulatović, Nikola Bulatović, Nevenka Božović Jovović, Miloš Vuksanović, Siniša Gazivoda, Balša Dragović, Borivoje Đukanović, Maja Zeković, Filip Jovović i Dalibor Kavarić, Elvis Duraković, Nikola Medojević, Zdenka Perović, Jovan Poleksić i Savo Šofranac.

Kandidature su povukli Balša Dragović, Nikola Medojević i Zdenka Perović.

Iz NVO sektora su se prijavili Stevo Muk (Institut alternativa) i Snežana Kaluđerović (Centar za građansko obrazovanje).

Skupština: Sjednica nakon što Odbor utvrdi predloge

Na pitanje “Vijesti”, da li će parlament u subotu glasati o novom TS, iz Skupštine su odgovorili da je za razmatranje i izbor članova tog tijela na plenumu neophodno da Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu postigne potreban nivo saglasnosti i utvrdi predlog pet kandidata za članove TS-a.

”Poznato vam je da matični odbor vodi dijalog i sprovodi izuzetno efikasan i transparentan proces. Sjednica će biti održana kad šefovi klubova parlamentarne većine obavijeste predsjednika Skupštine da su postigli dogovor o pitanjima koja će biti predmet naredne sjednice i datuma održavanja iste, a za njeno održavanje je takođe neophodno da svi matični odbori koji su nadležni stvore formalne pretpostavke koje su u njihovoj nadležnosti”, navode iz Skupštine.

Bonus video: