Pavićević: Ima prostora za povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti

“Usvojenim Predlogom Budžeta za narednu godinu nije planirano povećanje zarada, ali je predviđeno uvećanje i poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto, što podrazumijeva povećanje cijene životnih namirnica, električne energije, vode, komunalija, telefona što će u konačnom značiti dodatno urušavanje standarda, ne samo prosvetnih radnika već i većine građana Crne Gore”, naveo je Pavićević
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2017. 17:09h

Sindikat prosvjete Crne Gore nije zadovoljan usvojenim Predlogom Budžeta za narednu godinu, jer, kako su saopštili, njime nije predviđeno povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti.

“Kao predstavnici zaposlenih u prosvjeti i odgovoran socijalni partner, tražimo da Skupština koja u konačnom usvaja zakone, preispita Predlog Budžeta za narednu godinu, jer tvrdimo da ima prostora za povećanje zarada što smo argumentovano predočili zvaničnicima Vlade u svim prethodnim razgovorima”, naveo je u reagovanju predsjednik Sindikata, Zvonko Pavićević.

On je rekao da su očekivali povećanje zarada nakon, kako je naveo, brojnih izjava zvaničnika Vlade kojima je naglašavan priporitet vraćanja dostojanstva profesije prosvjetnih radnika u Crnoj Gori.

Sindikat, prema riječima Pavićevića, godinama ukazuje da je položaj i standard prosvjetnih radnika na nezadovoljavajućem nivou, što, dodao je, nije u skladu sa zahtjevima razvoja društva koji u velikoj mjeri zavisi od rada prosvjetnih radnika kao glavnih nosioca obrazovnog sistema.

“Uvođenje novih reformi, strategija, akcionih planova, zakona i drugih mjera zahtijeva kontinuirani i predan rad prosvjetnih radnika na njihovom sprovođenju, pa se nameće pitanje da li su ova očekivanja realna s obzirom na njihov loš socijalno-ekonomski položaj”, navodi Pavićević.

Kako je rekao, izjava zvaničnika Vlade da se neće smanjivati zarade zaposlenh u prosvjeti ostavlja nedoumicu da li je to odgovor na zahtjeve tog Sindikata za uvećanje zarada ili je to, kako je kazao Pavićević, nova mjera kojom se planira ,,vraćanje ugleda i dostojanstva prosvjetnim radnicima’’ i upućuje poziv svim mladim ljudima da se opredijele za ovu časnu profesiju.

“Usvojenim Predlogom Budžeta za narednu godinu nije planirano povećanje zarada, ali je predviđeno uvećanje i poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto, što podrazumijeva povećanje cijene životnih namirnica, električne energije, vode, komunalija, telefona što će u konačnom značiti dodatno urušavanje standarda, ne samo prosvetnih radnika već i većine građana Crne Gore”, naveo je Pavićević.

Prema njegovim riječima, takva ekonomska politika Vlade prema zaposlenima u prosvjeti ne može dovesti do poboljšanja kvaliteta obrazovnog sistema, niti se ovakvim planiranjem mogu naći rješenja za brojne nedostatke društveno-ekonomskih odnosa u državi.

“Sindikat prosvjete Crne Gore će što skorije obaviti konsultacije sa članstvom i preduzeti dalje aktivnosti kako bi se adekvatno odgovorilo na ovakav odnos Vlade prema zaposlenima u obrazovnom sistemu Crne Gore”, poručio je Pavićević.

Bonus video: