SUMNJAJU DA JE POŽAR PODMETNUT

MUP: Širenju požara na Gorici doprinijeli i gorivi materijali koje gradske službe nijesu uklonile

"Apelujemo na službe Glavnog grada da što prije započnu aktivnosti na košenju trave, uklanjanju grana i drugog gorivog materijala kako bi rizik od požara bio smanjen"

23135 pregleda 446 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Brzom širenju požara na brdu Gorica doprinijela je i velika količina gorivog materijala koji nijesu na vrijeme uklonile nadležne službe Glavnog grada, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a su naaveli da je Crnu Goru zahvatio toplotni talas koji je uslovio pojačanu požarnu opasnost, i da to zahtijeva da se svi raspoloživi resursi sistema zaštite i spašavanja stave u povećan stepen pripravnosti.

"Direktorat za zaštitu i spašavanje sprovodi niz aktivnosti počevši od nadgledanja i izviđanja terena iz vazduha, do konkretnih aktivnosti koje se tiču angažovanja ljudskih i materijalnih resursa na gašenju požara koji su učestali ovih dana", navodi se u saopštenju.

Dodajuda je požar koji je zahvatio brdo Gorica u Podgorici zahtijevao angažovanje ne samo resursa Glavnog grada i Službe zaštite i spašavanja Podgorica, već i drugih resursa sistema zaštite i spašavanja.

"Obilaskom terena koji je izvršio vršilac dužnosti generalnog direkora Miodrag Bešović sa saradnicima utvrdio je da zbog brzine širenja požara i nepovoljnih vremenskih uslova neophodno uključiti Avio-helikoptersku jedinicu MUP-a, helikoptere Vojske Crne Gore, pripadnike policije, kao i službe zaštite i spašavanja susjednih opština. Gašenju požara su se priključili i građani Podgorice. Koordinaciju angažovanja službi zaštite i spašavanja Cetinja, Bara, Danilovgrada i Kolašina, i helikoptera Vojske Crne Gore vršio je Direktorat za zaštitu i spašavanje", saopšteno je.

Dodaju da je požar koji se pojavio u prijepodnevnim časovima brzom intervencijom pripadnika Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada bio ugašen, a da se nakon relativno kratkog vremena ponovo razbuktao na više mjesta.

"Što ukazuje na sumnju da je požar podmetnut, te zahtijeva brzu aktivnost organa Ministarstva unutrašnjih poslova - Uprave Policije na otkrivanju mogućih počinilaca. Usložnjavanju situacije i brzom širenju požara doprinijela je i velika količina gorivog materijala koji nije bio uklonjen od strane nadležnih službi Glavnog grada, koje je trebalo izvršiti u periodu pripreme za požarnu sezonu. Apelujemo na službe Glavnog grada da što prije započnu aktivnosti na košenju trave, uklanjanju grana i drugog gorivog materijala kako bi rizik od požara bio smanjen. Kako se i dalje nalazimo u periodu pojačanog rizika od požara, apelujemo na građane da ispolje maksimalnu odgovornost i svojim aktivnostima daju doprinos da sačuvamo šume, parkove i zelene površine", zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Preporučujemo za Vas