Pljevlja: Ne ispaljujte vatromet sa Stražice

Grupa građana iz Pljevalja traži od Opštine da promijeni lokaciju jer su im ugrožene kuće koje se nalaze u neposrednoj blizini

3437 pregleda 0 komentar(a)
Memorijalni centar na Stražici, Foto: Goran Malidžan
Memorijalni centar na Stražici, Foto: Goran Malidžan

Grupa građana pljevaljske Mjesne zajednice Centar traži od Opštine Pljevlja da ne koristi više prostor Memorijalnog centra na Stražici za ispaljivanje vatrometa tokom obilježavanja raznih događaja.

Mještani čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini spomenika palim borcima na Stražici traže promjenu lokacije za ispaljivanje vatrometa zbog velikog rizika od požara i ugrožavanja privatne imovine i zdravlja ljudi.

Lokacija ispred spomenika na Stražici koristi se od 2018. nakon što su u maju te godine izgorjele prostorije RTV Pljevlja uslijed ispaljivanja vatrometa sa zgrade u centru grada kojoj je bio smješten lokalni javni emitter.

Potpisnici peticije navode da je lokacija Stražice obrasla gustom šumom i visokom travom što predstavlja veliki rizik da prilikom ispaljivanja vatrometa, posebno u sušnom periodu,dođe do zapaljena šume i okolnih kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini.

U peticiji koju su uputili rukovodstva Mjesne zajednice “Centar” mještani traže da se njihov zahtjev osim nadležnima u opštini Pljevlja proslijedi i Direktoratu za zaštitu i spašavanje Crne Gore.

Mještani su zahtjev podnijeli u skladu sa preporukama Direktorata za zaštitu i spasavanje Crne Gore, od kojeg su zatražili izjašnjenje da li Opština Pljevlja ima njihovo dobrenje za sadašnju lokaciju za ispaljivanje vatrometa I da li su ispoštovane sve zakonske procedure prilikom poslednjeg ispaljivanja povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore.

Iz Direkcije su savjetovali građanima da im se obrate zahtjevom za zabranu izvođenja javnih vatrometa sa sadašnje lokacije ukoliko smatraju da to nije bezbjedno. Nakon procjene Direktorat će donijeti odluku da li je sadašnja lokacija bezbjedna za ispaljivanje vatrometa.

Građani očekuju da će nadležni u Direktoratu i opštini Pljevlja u skladu sa njihovim zahtjevom promijeniti lokaciju za ispaljivanje vatrometa, jer sadašnja predstavlja veliki rizik i može prouzrokovati nesagledive štetne posljedice po imovinu građana i zdravlje ljudi.

”U slučaju da nadležni ne uvaže naš zahtjev i promijene lokaciju sva odgovornost u slučaju eventualnih šteta snosili donosioci odluka”, kažu mještani.

Potpisnici peticije smatraju da je prilikom poslednjeg ispaljivanja vatrometa prekršen Zakon o javnom redu i miru i Zakon od zaštite od buke u životnoj sredini. Tvrde i da javni skup nije najavljen u medijima i održan je u 23 časa iako po zakonskoj regulativi od 22 sata do 6 ujutro u naseljenim mjestima nije dozvoljena upotreba izvora buke.

Prilikom ispaljivanja vatrometa 21. maja 2018. sa zgrade u centru grada izgorjele su prostorije i oprema RTV Pljevlja.

Tokom sudskog postupka utvrđeno je da je požar nastao kao posledica ispaljivanja vatrometa Sud u Pljelvjima je krivim za požar oglasio Podgoričanina Željka Lakovića.

Laković je osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine, uz obavezu da nadoknadi štetu u iznosu od 117.000 eura.

Laković, povremeni radnik preduzeća “Vuković- Vatrometi” iz Podgorice, ispaljivao je vatromet sa krova zgrade RTV Pljevlja, 21. maja nakon koncerta Dženana Lončarevića, koji je povodom Dana nezavisnosti organizovala lokalna uprava.

Laković, jedini optuženi u tom predmetu, prema mišljenju suda, bio je u obavezi da ukloni kutije iz kojih je ispaljivan vatromet, što on nije uradio.

Bonus video: