UPCG: Razrješenje direktora proizvešće sudske postupke protiv države

Iz Udruženja pravnika rekli su da im se obratio određeni broj direktora osnovnih i srednjih škola, koji su ukazali da u odlukama o njihovom razrješenju postoji čitav niz procesnih i materijalnih grešaka

3070 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Masovno razrješenje direktora osnovnih i srednjih škola izvjesno će proizvesti sudske postupke protiv države, koji mogu da proizvedu visoke budžetske izdatke, saopštili su iz Udruženja pravnika Crne Gore (UPCG).

Iz UPCG rekli su da im se obratio određeni broj direktora osnovnih i srednjih škola, koji su ukazali da u odlukama o njihovom razrješenju postoji čitav niz procesnih i materijalnih grešaka.

Kako su naveli, sa obzirom na to da Udruženje ne pruža pravno zastupanje pred sudom, profesori su upućeni na advokatske kancelarije, a UPCG je u okviru svojih kompetencija dalo viđenje pravne prirode tog problema.

„Masovno i linearno razrješenje direktora osnovnih i srednjih škola, koje je izvršilo resorno Ministarstvo, vrlo izvjesno će proizvesti sudske postupke protiv države – Ministarstva, koje će ili su već pokrenuli razriješeni direktori, i koji mogu proizvesti visoke budžetske izdatke za državu, za slučaj da se utvrde greške Ministarstva na koje ukazuju smijenjeni direktori“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je generalni problem, koji se već sada može jasno identifikovati, pitanje cjelishodnosti i osnovanosti „masovnog razrješenja“ bez kriterijuma u kojima se skoro svi razriješeni profesori/direktori tretiraju na istovjetan način.

„Pritom se određenom broju profesora ne reguliše njihov radno-pravni status i stavlja im se na teret odgovornost i za radnje za koje je nadležno i samo Ministarstvo“, kazali su iz UPCG.

Kako su rekli, posebno je pitanje da li se tim radnjama krši sporazum tri koalicije od 8. septembra prošle godine, u kojem se precizno navodi „da nova demokratska vlast u Crnoj Gori neće sprovoditi revanšizam po političkom, ili bilo kom drugom osnovu“.

„Cijeneći način na koji je sproveden postupak razrješenja i činjenicu da javnost ukazuje na više nego sporna rješenja za izbor dijela novih vršioca družnosti direktora u školama, pored pravne prirode problema, neupitno se u ovom slučaju može čitati i namjera koja nije u službi razvoja i unapređenju osnovnog i srednjeg obrazovanja, već neke druge prirode“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: