SMCG: Ispitati da li je Miloševićeva advokatica ugrozila bezbjednost novinarke

Iz Sindikata medija apelovali na institucije sistema da posebno budu efikasne i obazrive kada je u pitanju zaštita novinara koji izvještavaju o osjetljivim temama, poput kriminala i korupcije

3968 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Sindikat medija Crne Gore osudio je ugrožavanje bezbjednosti novinarke Nezavisnog dnevnika „Vijesti" Jelene Jovanović navodnim „demantijem“ koji je stigao od pritvorenika Marija Miloševića, koji se, kako podsjećaju, sumnjiči za dva ubistva.

Poručili su da zahtijevaju od nadležnih organa da pod hitno rasvijetle sve okolnosti događaja, kao i da urade hitnu procjenu bezbjednosti koleginice Jovanović.

Iz Sindikata su saopštili i da od Advokatske komore traže pokretanje postupka protiv Miloševićeve advokatice Natalije Karadžić u kome bi se utvrdilo da li je, pronošenjem takvog pisma, postupila u skladu sa etikom i pravilima struke i ugrozila bezbjednost novinarke.

"Jovanović je nedavno, u vidu reagovanja na objavljeni tekst, dobila pismo koje je potpisao pritvorenik Milošević, preko svoje advokatice Karadžić. Advokatica Karadžić 28. jula je na službenu mejl adresu novinarke i redakcije u kojoj radi poslala mejl, koji je nazvala demantijem, a u kom osumnjičeni za izvršenje dva ubistva navodi gdje novinarka stanuje, insinuirajući da Jovanović stan otplaćuje pišući tekstove o njemu. Novinarka, koja je svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, te navode protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije jer informacija o tome gdje stanuje nije javna", navode iz Sindikata medija.

Apelovali su na institucije sistema da posebno budu efikasne i obazrive kada je u pitanju zaštita novinara koji izvještavaju o osjetljivim temama, poput kriminala i korupcije.

"Novinarka Jovanović je i ranije bila meta napada a ovakvo zastrašivanje ima za cilj jedino da se ona pokuša spriječiti u obavljanju svog posla", navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata podsjećaju da su samo tokom tekuće godine, preko mreže SafeJournalists.net, zabilježili čak 13 incidenata i napada na štetu zaposlenih u medijima.

"Mislimo da je krajnje vrijeme da nadležne državne institucije učine sve što je u njihovoj moći da atmosfera nekažnjivosti prestane", zaključili su iz Sindikata medija.

Bonus video: