Đurović: Saveznici i članice NATO-a da usaglašavaju procedure

Uručene zahvalnice majoru Milijanu Ratkoviću, kapetanu Nemanji Drobnjaku i poručniku Adnanu Sijariću za iskazane profesionalne vještine u toku vježbe

2626 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Saveznici i zemlje članice NATO moraju konstantno usaglašavati procedure, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Milutin Đurović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Đurović je sa kolegom iz Sjeverne Makedonije, Vaskom Đurčinovskim i zamjenikom ministra odbrane te države, Baškimom Hasanijem, prisustvovao bilateralnoj taktičkoj vježbi sa bojevim gađanjem na poligonu „Krivolak“.

„U toku vježbe, prikazano je dejstvo mehanizovanog pješadijskog voda u napadu, u kojem su učestvovali kadeti Vojne akademije „General Mihailo Apostolski, uz artiljerijsku podršku pripadnika VCG“, navodi se u saopštenju.

Đurović je istakao da vježba predstavlja nastavak odlične saradnje oružanih snaga dvije države, i da je zadovoljan znanjem i vještinama koje su učesnici pokazali na vježbi.

Naglasio je da saveznici i zemlje članice NATO moraju konstantno usaglašavati procedure i da su upravo ovakve aktivnosti odličan model za jačanje interoperabilnosti.

Đurčinovski je rekao da je zadovoljan saradnjom oružanih snaga Sjeverne Makedonije i VCG, kao i da vjeruje da će se ona nastaviti još intenzivnije u narednom periodu.

Hasani je kazao da samo kroz zajedničke obuke profesionalni vojnici i oficiri mogu da se osposobe za kompleksne zadatke i operacije, kao i da poligon Krivolak nudi ogromne mogućnosti za razvijanje vojničkih znanja i vještina.

U saopštenju se navodi da su organizatori vježbe naglasili odličnu saradnju obje strane u fazi planiranja i pohvalili rad svih artiljeraca i kadeta VCG u toku pripreme i realizacije vježbe.

„U znak posebne pohvale su uručene zahvalnice majoru Milijanu Ratkoviću, kapetanu Nemanji Drobnjaku i poručniku Adnanu Sijariću za iskazane profesionalne vještine u toku vježbe“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da su pripadnici VCG i ranije izvodili obuku na poligonu Krivolak, 2018. godine u sklopu obuke sa vodom Haubica 122 milimetra (mm) D30-J i 2019. godine učešćem na vježbi „Odlučan udar 19“ sa vodom minobacača 120mm i 82mm.

Bonus video: