Projekat završen uz talavu

Cilj projekta da se tradicija i običaji RE populacije ne zaborave, kao i da se isti približe neromskoj populaciji

2692 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO „RAE“
Foto: NVO „RAE“

Koncertom pripadnika romske i egipćanske (RE) populacije, koji su prikazali svu ljepotu romskog plesa talave, završen je projekat "Za bolji inkluzivni pristup RE populacije u Nikšiću" koji je realizovala NVO „RAE“ iz Nikšića. Koncert je održan na stadionu OFK „Nikšić“, ispod Trebjese.

Koncertu je prethodila petomjesečna škola folklora, a prema riječima koordinatorke projekta Stanke Marojević, želja im je bila da se tradicija i običaji RE populacije ne zaborave, kao i da se isti približe neromskoj populaciji.

U sklopu projekta, a u cilju podizanje svijesti predstavnika RE populacije o značaju socijalne i zdravstvene zaštite, održane su i radionice na teme značaj reproduktivnog zdravlja, izbor ljekara u sistemu zdravstvene zaštite, infektivne bolesti i značaj vakcinacije.

„Cilj nam je bio da kroz ove inkluzivne radionice podignemo svijest polaznika o značaju sistema socijalne zaštite za život RE zajednice u Nikšiću, što će poboljšati bolji inkluzivni pristup prema ovoj manjinskoj zajednici“, kazala je Marojević.

Projekat je podržan od Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore na konkursu za NVO za 2020 godinu “Svi stvaramo inkluzivni pristup za Rome/Romkinje i Egipćane/Egipćanke” sa 12.315.00 eura.

Bonus video: