Mještani Donje Brezne željni čistog vazduha zbog dima sa odlagališta u pilani

”Vatrogasci kada ih zovnemo dođu odmah, ali mogu da gase ovo po površini, dok piljevinu ne mogu, jer je ona kao vulkan. Tu se taložilo decenijama i mislim da ima i 30 metara visine i dubine ovog otpada. Žalosno je da iz sela moramo bježati, jer ne možemo da dišemo", kazao je Miloš Krunić

8978 pregleda 2 komentar(a)
Selo je u opasnosti da sve barake ne izgore, Foto: Privatna arhiva
Selo je u opasnosti da sve barake ne izgore, Foto: Privatna arhiva

Mještani sela Donja Brezna, u Pivi, skoro dva mjeseca, kako su kazali, ne mogu da otvore prozore, niti normalno da funkcionišu, zbog dima s odlagališta u pilani koja se nalazi u pomenutom selu. Protekla dva dana, situacija je posebno alarmantna, a nije pomoglo ni angažovanje plužinske Službe zaštite i spašavanja.

”Da neko dođe u Brezna, ‘promašio’ bi selo jer se od dima ne vidi. Uveče ne možemo prozore da otvorimo, ne mogu unučad iz grada da nam dođu jer im ovdje nije zdravo, a pojedini su već ‘pobjegli’ iz sela jer se pogušismo. O tome da domaćice moraju i mlijeko da prosipaju, jer su im lavori crni od dima, bolje i da ne govorimo”, kazao je Miloš Krunić.

Pilana, koju je firma “Bast” kupila 2004. godine, pod stečaj je otišla devet godina kasnije. Danas, na nekada uspješnu firmu koja je hranila preko 70 porodica podsjećaju prazni, gotovo urušeni, objekti i odlagališe piljevine.

”Vatrogasci kada ih zovnemo dođu odmah, ali mogu da gase ovo po površini, dok piljevinu ne mogu, jer je ona kao vulkan. Tu se taložilo decenijama i mislim da ima i 30 metara visine i dubine ovog otpada. Žalosno je da iz sela moramo bježati, jer ne možemo da dišemo. Ovo je kao vulkan. Selo je u opasnosti da sve one barake ne izgore”, kategoričan je Krunić.

Mještani su više puta apelovali na nadležne da pošalju adekvatnu mehanizaciju jer je, kako ističu, potrebno stići do dubine gdje se dim pojavljuje.

Komandir plužinske Službe zaštite i spašavanja Mirko Cicmil kazao je “Vijestima” da vatrogasci gotovo svakodnevno idu u Brezna kako bi lokalizovali, ali ne i ugasili požar.

”Stalno smo u Breznima. Čim mještani zovnu, mi idemo, ali nažalost ne možemo mnogo da učinimo. Lokalizujemo trenutno požar, ali ga ne ugasimo. Usljed vjetra požar se širi, pa je svakodnevno potrebno intervenisati, zbog čega službenici Službe zaštite i spašavanja moraju biti na terenu i dežurati kako se požar ne bi proširio na šumu, stambene i poljoprivredne objekte”, kazao je Cicmil.

Prema njegovim riječima već tri godine požar u ljetnjem periodu zahvati deponiju koju je nemoguće ugasiti, a jedino adekvatno rješenje je, kako je istakao, uklanjanje deponije i to u što kraćem roku. Sv. M.

Bonus video: