Poboljšati legislativu koja se bavi asistiranim reproduktivnim tehnologijama

Sagovornice su se saglasile da je neophodno uspostaviti regulatorni i zakonski okvir koji podržava, štiti i pomaže osobama kojima je potrebno liječenje i djeci rođenoj kao rezultat liječenja asistiranim reproduktivnim tehnologijama

3384 pregleda 258 reakcija 0 komentar(a)
Mihaljević i Bošnjak, Foto: Skupština
Mihaljević i Bošnjak, Foto: Skupština

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak održala je sastanak sa predsjednicom Fondacije "I ja imam pravo da budem mama" Žanom Mihaljević, tokom kojeg je razgovarano o budućoj saradnji u cilju poboljšanja legislative koja se bavi asistiranim reproduktivnim tehnologijama.

Sagovornice su se, kako je saopšteno iz parlamenta, saglasile da je neophodno uspostaviti regulatorni i zakonski okvir koji podržava, štiti i pomaže osobama kojima je potrebno liječenje i djeci rođenoj kao rezultat liječenja asistiranim reproduktivnim tehnologijama.

Saglasne su da se toj oblasti treba prići sa mnogo više senzibiliteta, jer se radi o vrlo složenim ljudskim i emotivnim situacijama. Istakle su da je takođe od izuzetne važnosti da zakonodavstvo pruži dovoljnu autonomiju kliničkoj ekspertizi i korisnicima kako bi se bavili složenim i individualnim uslovima.

Bošnjak i Mihaljević su, kako se navodi, razgovarale i o održavanju panela na ovu temu u organizaciji Ženskog kluba i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, kako bi se dobio najbolji pravni okvir i kako bi Skupština ratifikovala Rezoluciju Evropskog parlamenta u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u kontekstu zdravlja žena.

Bonus video: