Foto: Luka Zekovic

Bez vode da gase, bez procjene da spase

Iz Glavnog grada potvrdili da su vatrogasci cisterne vodom punili na donjim kotama brda, jer je na gornjim “slabiji pritisak”. Opština Podgorica, kao ni većina drugih, nema evidenciju o posljedicama šumskih požara

41087 pregleda 223 reakcija 57 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Usred požarne sezone, u hidrantima na vrhu Gorice nije bilo vode, što je vatrogascima tokom protekla dva dana otežalo gašenje požara na brdu u centru Podgorice.

I kad požarna sezona mine, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, nadležni neće znati koliku je štetu nanijela vatra. Da Glavni grad, kao ni većina drugih opština u Crnoj Gori nema evidenciju o procijenjenim štetama i posljedicama šumskih požara, prema dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se u odgovorima lokalnih samouprava na zahtjev za slobodan pristup informacijama Instituta alternativa.

Pluća grada, izletište po kojem je Glavni grad države i dobio ime - Gorica i juče, drugi dan zaredom, grcala je u naletima dima i vatrene stihije nošene pojačanim vjetrom, dok su vatrogasci pokušavali da obuzdaju plamenove koji su gutali travu, nisko rastinje i borove.

Požari su juče bili manjeg intenziteta, za razliku od četvrtka, kada je vatrena stihija progutala ogromnu površinu zelenila, čak i poligon sa vještačkom travom i golovima na vrhu brda. Iako su se nadležni pohvalili da je nakon posljednjeg velikog požara 2012. osposobljena kompletna hidrantska mreža na svim lokacijama kako bi vatrogascima bilo olakšano gašenje, u požarima tokom protekla dva dana izgorjele su i sprave, klupe, stabla koja su u akciji koju je podržala Evropska unija posađena prije više od deset godina.

Gorica požar, Gorica, požar na Gorici
foto: Luka Zeković

Popularno izletište Podgoričana juče je izgledalo apokaliptično - spržena zemlja, nagorjeli i potpuno izgorjeli borovi i drugo drveće, zvuci sirena vatrogasnih vozila, dovikivanje vatrogasaca i buka aviona...

Nisu poslali zahtjev da se hidranti napune uoči požarne sezone

Vatrogasci su i juče uz velike napore gasili vatru koja se rasplamsavala nakon naleta vjetra, u pomoć im je pritekla i avijacija, ali im je otežavajuća okolnost bila to što opet nije bilo vode u hidrantima na vrhu brda, pa nisu mogli da priključe crijeva i efikasnije intervenišu.

Zbog toga su kamioni kada ih isprazne, morali da se vraćaju u centar grada, odnosno da se cisterne pune vodom sa hidranta kod Gradskog stadiona.

U hidrantima vode nije bilo, kako je “Vijestima” potvrđeno u četvrtak, prvog dana požara kada je vatru gasilo preko stotinu vatrogasaca iz Podgorice, Danilovgrada, Bara, Cetinja i Kolašina, brojni građani koji su se odazvali apelima preko društvenih mreža da se brdo spase, ali i mještani Zagoriča, koji su strahovali za svoje domove, a razlog je jer iz Službe zaštite i spasavanja nisu poslali zahtjev Vodovodu i kanalizaciji da uoči početka požarne sezone obezbijede vodu za sistem na Gorici.

Novinar “Vijesti” u četvrtak je na istočnoj strani brda, odakle je navodno i počeo požar, u blizini gradilišta, zatekao tri ekipe vatrogasaca koje su gasile požar, a na toj lokaciji je na hidrantu bilo vode, pa su se kamioni punili.

Međutim, vatra je uprkos tome uspjela sa čistine bez drveća da zahvati površinu od nekoliko stotina metara dalje, da se spusti prema Zagoriču.

Gorica požar, Gorica, požar na Gorici
foto: Luka Zeković

Iz Glavnog grada kazali su da su pripadnici Službe zaštite cisterne vodom punili “upravo na donjim kotama brda”, a da “zbog tehničkih karakteristika sistema i činjenice da je na gornjim kotama brda slabiji pritisak” taj rizik, kako su kazali, nisu htjeli da preuzmu.

”Pa je procjena stručnih ekipa bila da je efikasnije nastaviti dopunu aktiviranjem cisterni Zelenila, Čistoće i Vodovoda”, saopštili su iz PG biroa.

MUP optužuje gradske službe za širenje požara

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova juče se saopštili da je za brzo širenje požara na brdu Gorica doprinijela i velika količina gorivog materijala koji nijesu na vrijeme uklonile nadležne službe Glavnog grada.

”Apelujemo na službe Glavnog grada da što prije započnu aktivnosti na košenju trave, uklanjanju grana i drugog gorivog materijala kako bi rizik od požara bio smanjen. Kako se i dalje nalazimo u periodu pojačanog rizika od požara, apelujemo na građane da ispolje maksimalnu odgovornost i svojim aktivnostima daju doprinos da sačuvamo šume, parkove i zelene površine”, naveli su iz resora na čijem je čelu Sergej Sekulović.

Iz Glavnog grada tvrde da ti navodi nisu istiniti.

”Gradsko preduzeće ‘Zelenilo’ se savjesno ophodi prema svim javnim zelenim površinama u gradu, a svjesni značaja park-šume Gorica, posebna pažnja bila je usmjerena na njenu protivpožarnu zaštitu. U tom smislu realizovan je veliki broj akcija uklanjanja suvih i oborenih stabala, pa je od januara 2021. godine iz ove park šume uklonjenjo 155 ovakvih stabla, te odvezeno 40 kamionskih tura biljnog otpada. Osim toga, u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, nakon akcija čišćenja, izvršen je odvoz još 17 kamionskih tura biljnog otpada”, saopštili su juče.

Gorica požar, Gorica, požar na Gorici
foto: Luka Zeković

Dodali su i da je košenje, s obzirom na podmladak i veliki broj endemskih biljnih vrsta koje su zastupljene u nižem spratu, realizovano na 50.000 kvadrata uz staze, oko platoa i oko Spomenika palim borcima.

Prijava protiv NN lica

Zbog sumnje da su požari podmetnuti, imajući u vidu da je za kratko vrijeme vatra zahvatila više različitih lokacija, Služba zaštite i spasavanja Glavnog grada podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih NN lica

Komandir Službe zaštite Goran Janković nije odgovarao na pozive “Vijesti”, a on se pohvalio da ta Služba od 2020. u svojoj opremi ima i kameru visoke rezolucije i dva drona koja se koriste za osmatranje, ranu detekciju požara i eventualno otkrivanje građana koji podmeću požare.

Gostujući u Bojama jutra na Televiziji “Vijesti” izbjegao je da odgovori da li je tačno da hidranti nisu radili.

U velikim požarima, koji su zahvatili Goricu 2008, 2010. i 2012. prema procjenama izgorjelo je skoro 20.000 stabala.

Potrebna ozbiljna strategija za zaštitu Gorice

Odbornik GP URA u Skupštini Podgorice Luka Rakčević je istakao da je sada riječ o katastrofalnom požaru, koji je u vrlo kratkom roku uzrokovao ogromne posljedice po biljni fond Gorice.

Milo Popović ispred Mreže za mlade Pokreta za promjene (PZP) kazao je da “treba možda razmišljati o pooštravanju kazni i svakako o pošumljavanju uništenog područja”.

Uzalud na Gorici specijalno vozilo za šumske požare

Prema izvještaju o radu za 2020, broj požara veći je 12,5 odsto u odnosu na godinu ranije, a na to su, kako se navodi, uticali klimatski uslovi i manje padavina tokom ljetnje sezone, “kao i nedovoljna svijest građana na čišćenje svojih imanja”.

Iz Službe zaštite u izvještaju koji potpisuje Goran Janković, navode značaj otvorenih ispostava, pored ostalih, i one na brdu Gorica.

”Početkom 2020. godine ispostavu na brdu Gorica smo značajno unaprijedili u tehničkom smislu. nabavljena je kvalitetna montažna drvena kućica, čime je kvalitet smještaja i boravka pripadnika Službe zaštite podignut na viši nivo. Pored navedenog objekta, vozilo na navedenoj lokaciji je specijalno vozilo za šumske požare najsavremenijeg tipa”, piše u izvještaju za 2020.

U dijelu u kojem je opisan predlog mjera, pored ostalog, navodi se da u saradnji sa MUP-om, Upravom policije i Centrom bezbjednosti Podgorica treba poboljšati preventivu, “a naročito pred početak požarne sezone - stalan zadatak sa akcentom na period VII-X/2021. godine, u pogledu sprovođenja zakonskih regulativa po pitanju namjernog izazivanja požara na teritoriji grada Podgorica”.

Za opremanje Službe zaštite i spasavanja budžetom je za rad u 2020. opredijeljeno 261.800 eura za nadogradnju na vatrogasna vozila i opremu. Godinu ranije, po istom osnovu, za rad Službe opredijeljena je skoro 31 hiljada više, odnosno 292.600 eura.

Od resora Stijovića 10.000 sadnica bora

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za šume opredijeliće 10.000 sadnica crnog bora za pošumljavanje brda Gorica.

Akcija pošumljavanja, kako je saopšteno, biće organizovana u septembru. Uputili su i apel građanima da se suzdrže od bespotrebnih i nekontrolisanih paljenja vatre na otvorenom prostoru, te da prijave požar ukoliko ga uoče pozivom na broj 112.

Bonus video: